ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ

ΑΝΕΜΟΣΚΑΛΑ

Κοίταζα τις χορδές της κιθάρας μου. Απομόνωσα ένα τάστο, δεν έβλεπα τάστο πια. Είδα μία ανεμόσκαλα. Όχι δεν είμαι φαντασιόπληκτη. Διαπίστωσα όμως ότι αν απομονώσεις κάτι από την ολότητά του, δεν θα εκφυλίσεις μόνο το όλο μα και το σημείο που κοιτάς. Αν διαλέξεις μία σεμνή γυναίκα για να την απομονώσεις στο έκφυλο σεξ, θα την διαλύσεις ολόκληρη στο τέλος. Βρες καλύτερα μία χυδαία από την αρχή να γλυτώσεις τον κόπο.

Αν διαλέξεις επάγγελμα για να μην κουράζεσαι, τότε καλύτερα μην κουραστείς καν να το κάνεις, κοιμήσου. Αν διαλέξεις οικογένεια για να πάρεις την ιδέα της αλλά όχι την ουσία της, καλύτερα δες για ποιο λόγο δεν είχες οικογένεια από πριν. Αν διαλέξεις κάτι από το όλο καλύτερα απόρριψε το όλο, μαζί με τα επιμέρους σημεία του για να σωθείς από χαμένο χρόνο.

Κρατούσα κιθάρα κι έβλεπα ανεμόσκαλα, πόση στρέβλωση Θεέ μου; Καρκίνωμα στην ψυχή του ανθρώπου να απομονώνει σημεία και να βγάζει συμπεράσματα. Αν έχεις κότσια, δες το “ολόκληρο”. Δες το παιδί σου στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον πριν το χαρακτηρίσεις για τους βαθμούς.

Μάθε για τον σύντροφο σου για τότε που έβγαζε τα πρώτα του δόντια πριν τον πεις βλάκα. Ρώτα τους ανθρώπους από που κρατάει η σκούφια, το παλτό, το παντελόνι αλλά και το εσώρουχο τους πριν αποφασίσεις να τους ανοιχτείς για τη δική σου γκαρνταρόμπα.

Η ανεμόσκαλα τα αποδεικνύει όλα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από τη μισή αλήθεια.