ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙ…ΑΦΑΙΡΕΣΕ……

Για να μεγαλώσεις παιδί αφαίρεσε του ψευδαισθήσεις, μην προσθέσεις ιδέες. Έχει από μόνο του αρκετές. Για να μεγαλώσεις παιδί απάλλαξε το από την αίσθηση της παντοδυναμίας του, μη προσθέσεις δύναμη, έχει αρκετή. Για να μεγαλώσεις παιδί αφαίρεσε του πολλά αντικείμενα, δεν τα χρειάζεται, έχει τα πρόσωπα.

Για να μεγαλώσεις παιδί σπρώξε, μη τραβάς γιατί με το ζόρι δε μαθαίνει κανείς. Αφαίρεσε του εντυπώσεις και άφησέ το στην αλήθεια που έχει όρια, αρχή, μέση και τέλος. Για να μεγαλώσεις παιδί γδύσε το από πτυχές του «εγώ» που δεν ξέρει τι θέλει μην προσθέσεις δικές σου, θα έχεις προσθέσει ασήκωτο βάρος.

Για να μεγαλώσεις παιδί γίνε αποκάλυψη του εαυτού σου, μην προσπαθήσεις να δείξεις κάτι που δεν είσαι, θα κοροϊδέψεις τον εαυτό σου και θα μπερδέψεις εκείνο. Για να μεγαλώσεις παιδί σβήσε φώτα και δώσε του σιωπή, πάρε από τα χέρια του κινητά, ipad και tablet. Αφαίρεσε του όσα μοιάζουν αληθινά μα είναι σκέτες εικόνες. Για να μεγαλώσεις παιδί δε θέλει στολίδια, δε θέλει πολλά. Δώσε του λίγα, πες λιγότερα και κάνε τα πάντα.

Η μόνη αλάνθαστη παιδαγωγική είναι η αφαιρετική. Τι να χρειαστεί άλλωστε από εμάς μία παιδική ψυχή εκτός από το δικαίωμα της έκφρασής της;