ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ

ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ …..

Μητέρα: μήτρα, πατρίδα και γη. Αφετηρία και σταθμός. Γεύση από παλιό κρασί που κάποτε ήταν άγουρο σταφύλι. Μαραθώνιος η μητρότητα, μη γελαστείς και τρέξεις απότομα. Δεν έχει πλάγιο δρόμο να είσαι μάνα. Έχει μόνο πανό ψηλά σηκωμένο που εξυμνεί την αγάπη, δεν έχει χειρισμούς η μητρότητα, έχει μόνο τιμόνι. Δεν έχει turbo, έχει όμως πανάκριβη βενζίνη.

Γιορτάζει η οδύνη που έγινε ωδή και η εγκυμοσύνη που διάλεξε την αγάπη της γέννας. «Μητέρα» λένε και όλοι εννοούν κάτι διαφορετικό. Κάποιος που σε κράτησε, κάποιος που σε έδιωξε, κάποιος σε δίδαξε, κάποιος σε πονοκεφάλιασε, σε έντυσε με ρούχα και σε έγδυσε με τα μάτια.

Μητέρα, αν δεν είσαι πατρίδα είσαι φυλακή και αν δεν έχεις κλειδί, έχεις αλυσίδες. Όλα να τα περιμένεις από εκείνη γιατί δεν ήξερε πόσο αδιαπραγμάτευτοι ήταν οι όροι του συμβολαίου πριν το υπογράψει, δεν ήξερε πόσο άρρηκτος θα ήταν ο δεσμός.

Όχι, στη γιορτή της μητέρας δε γιορτάζουν όλες οι γέννες. Γιορτάζουν μόνο εκείνες που γέννησαν αγάπη μαζί με το νεογνό κι όχι νεογνό για να αγαπηθούν από αυτό. Στη γιορτή αυτή στήνει χορό το δάκρυ που γίνεται αγιασμός και αίμα που θρέφει τη σάρκα. Χρόνια πολλά.