ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ

ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ, ΟΧΙ ΧΡΕΟΣ

 Άκουσα ότι χρωστώ μα όχι, δε χρωστώ πουθενά. Όποιος χρωστάει νιώθει σκλάβος μα εγώ γεννήθηκα ελεύθερη. Αν θέλεις να βάλεις σιδερένια πύλη στη ψυχή του ανθρώπου, πείσε τον ότι χρωστάει. Αν τον θέλεις ελεύθερο, δείξε του για πόσα να είναι ευγνώμων.

Δε χρωστάω πουθενά γιατί υπηρέτησα τα χρέη μου σε ορατούς και αόρατους τοκογλύφους και τους ξεχωρίζω πλέον από τους ακριβοδίκαιους και εύσπλαχνους δανειστές. Δε χρωστώ τη ζωή μου σε κανένα παραλήρημα κανενός που επειδή δεν ακούστηκε ως φωνή, μου χρέωσε τη δική του αφωνία. Χρέος δικό του η άφωνη κραυγή του, που κάποτε είχε τη δική της θέση.

Δε χρωστώ σε γονείς που γέννησαν και έθρεψαν γιατί αυτό έπρεπε να κάνουν. Δε χρωστώ σε φίλους που άκουσαν και αγκάλιασαν γιατί αυτό έπρεπε να κάνουν. Δε χρωστώ καν Σε Θεό που Δημιούργησε και Θυσιάστηκε γιατί αυτό Έπρεπε να Κάνει.

Ευγνωμονώ όμως και σπάω αλυσίδες χρεωστικής κάρτας σε όλους γιατί η ανθρώπινη ζωή δεν συναλλάσσεται υπό όρους, μόνο αλλάζει με ελευθερία. Δε χρωστώ στον έρωτα την τρέλα του γιατί έτσι είναι φτιαγμένος, έτσι πρέπει να κάνει. Αυτός χρωστάει σε μένα που του έδωσα τόσο όμορφη όψη.

Δε χρωστάω σε κανέναν τίποτα και μόνο έτσι μπορώ να είμαι ευγνώμων για όλα.

Η ζωή είναι ελευθερία γιαυτό είναι αγάπη. Αν ήταν χρέος θα ήταν σκλαβιά, δηλαδή φόβος.