ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ

ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ

Όρος ψυχαναλυτικός. Αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι υπάρχει ακόμη και αν δεν το βλέπεις. Ξεκινά από το βλέμμα της λεχώνας μαμάς και καταλήγει σε μαρμάρινους τάφους.

Δεν χαϊδεύω αυτιά όμως όποιος έχει μονιμότητα των αντικειμένων, θα θρηνήσει καλύτερα τους κεκοιμημένους. Θα κλάψει για σωστότερους λόγους, θα πονέσει πιο ευεργετικά και θα αγκαλιάσει πιο σφιχτά τους ζωντανούς. Μονιμότητα σημαίνει δεν φεύγεις, δεν σε χάνω, δεν γίνεσαι απώλεια. Η όραση δεν είναι χάρτης να δεις, είναι ένας από τους τρόπους να περιπλανηθείς.

Αυτό που δεν βλέπεις δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει πια, πόσο μάλλον ότι δεν υπήρξε. Μονιμότητα αντικειμένων (object permanence) λέγεται ο τρόπος και ο συνοδός της αγάπης γιατί στην αγάπη δεν μετράς ποτέ απώλειες εκτός αν πρόκειται για νεκρά κύτταρα του εγώ σου.

Μονιμότητα των αντικειμένων έχεις όταν αγαπάς με κλειστά μάτια μα με ανοιχτή ψυχή. Όταν ανοίγεις διάπλατα τον εαυτό σου για να ανοικοδομηθεί κάθε μέρα από την αρχή. Ο κόσμος βλέπει κίνηση στους δρόμους και νιώθει να είναι σε εγρήγορση. Έχεις παρατηρήσει όμως ότι όταν υπάρχει μονιμότητα ενός εαυτού μέσα μας κι ενώ όλα μοιάζουν ακίνητα, τότε είναι που σκαρφαλώνουμε ουρανούς;

Η μονιμότητα αντικειμένων έχει έναν στόχο. Τη μονιμότητα της αγάπης. Μετά όλα ΒΟΥΤΥΡΟ…