ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ

ΟΙ ΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ

Πόσοι από εμάς έχουν νιώσει τον υπόγειο πόλεμο στον έγγαμο βίο; Πόσοι ένιωσαν ότι τελικά έγιναν κατά λάθος πολεμοχαρείς χωρίς να το καταλάβουν; Πόσοι ζήσαμε την ανταγωνιστική σχέση αντί εκείνη της συμμαχίας; Μύθος μεγάλος ότι τα διαζύγια προέρχονται από πρόωρη παραίτηση.

Όποιος χώρισε πρόωρα δεν παντρεύτηκε ούτε τη μέρα του γάμου του. Μα χωρίσαμε αργά, χωρίσαμε μετά, χωρίσαμε στο τέλος. Εκεί που όλα είχαν φθαρεί και το πάτωμα ήταν ο,τι είχε απομείνει. Οι χωρισμένοι άνθρωποι δεν είναι κατηγορία ανθρώπων, είναι άνθρωποι σε μία κατηγορία.

Πόσοι ένιωσαν τα υπόγεια ρεύματα της παρανόησης που κατέληξε το σόι σου, το σόι της και το παρελθόν τριών γενεών; Ξέρεις πόσοι τσακώθηκαν λίγο πριν το διαζύγιο; Νόμιζες ήσουν εσύ μόνο κι εκείνος; Όχι δα! Ήσουν εσύ, οι γονείς, οι παραδόσεις, το ιατρικό ιστορικό και όλο το δικό σου σόι με τις προσδοκίες.

Μην ακούσω ΚΙΧ για τους χωρισμένους γιατί οι περισσότεροι είναι ήρωες που έμαθαν να προσδιορίζουν ξανά τον εαυτό τους μέσα από συντρίμμια. Στόλισαν μόνοι χριστουγεννιάτικα δέντρα και ξεγέλασαν ακόμη και τον εαυτό τους ότι ίσως έτσι είναι καλύτερα, έτσι θα είναι καλά.

Αφανείς ήρωες όσοι διάλεξαν την αλήθεια από το ψέμα με ναό την αγάπη. Ανάβεις κερί και προσεύχεσαι… “Την επόμενη φορά, ας κάνουμε πιο έκδηλη τη παρουσία της ψυχής μας ακόμη και χωρίς δαχτυλίδια”…