ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ

ΟΥΚ ΕΝ ΤΟ ΠΟΛΛΩ ΤΟ ΕΥ…

Μη φας πολύ, φάε ένα φαγητό και φύγε από την κουζίνα. Ασχολήσου με κάτι άλλο που σε ενδιαφέρει πολύ. Μη μιλήσεις πολύ, αν βρεθείς σε φλύαρα ή χαιρέκακα πηγαδάκια, πάρε τα κλειδιά του αυτοκινήτου και φύγε. Μη φοβάσαι πολύ, αν το κάνεις σημαίνει πως φοβάσαι ένα πράγμα που το βλέπεις παντού. Βρες το και φύγε από τον κόλακα φόβο που σε τραβάει εκεί γιατί ο ίδιος είναι μόνος.

Μη βάζεις μουσική δυνατά, κανείς δεν μπορεί να νιώσει όσα νιώθεις εσύ που την ακούς, θα σε περάσουν απλά για γραφικό. Βάλε τη δυνατά μόνο αν δεν ακούει κανείς. Εκεί Ακούει Ο Θεός που σε Ξέρει. Μην ουρλιάξεις όταν σε αδικούν, η σιωπή σου θα τους τρομάξει περισσότερο. Μη ζητάς πολλά από τη ζωή σου, βάλε λίγους στόχους κι άσε τους να σου αποκαλύψουν οι ίδιοι τους επόμενους.

Μην πνίγεσαι σε πολλούς φίλους-γνωστούς που έχεις μόνο για να γεμίζεις τη μέρα σου. Βρες τους ξεχασμένους, τους παλαιούς που άφησες στη μέση του δρόμου σου, μα ακόμη τους νοσταλγείς. Σίγουρα αξίζουν, αλλιώς δεν θα τους σκεφτόσουν ακόμη. Μην αρνηθείς να γνωρίσεις νέους ανθρώπους, να τους ρωτήσεις τα πιο βαθιά και ανεξερεύνητα πράγματα, εκεί θα βρεις θησαυρούς.

Μη γεμίζεις ντουλάπες, παπουτσοθήκες και ντουλάπια με βιτρίνες από δώρα γάμου, ό,τι δεν είναι πια χρήσιμο είναι επιζήμιο γιατί πιάνει άδικα το χώρο. Μη διαφημίσεις τον εαυτό σου για επιτεύγματα, όχι γιατί δεν το αξίζεις αλλά επειδή αν το ανακαλύψουν χωρίς να τα πεις θα νιώσεις διπλή χαρά. Μην παρακαλέσεις να σε αγαπούν ούτε θεατρικά, ούτε παθητικά. Παρακάλα μόνο τον εαυτό σου να σε αγαπά και αν δεν ξέρεις πως, ζήτα βοήθεια.

Μην έχεις πολλά κοσμήματα, έχε περισσότερα σύμβολα αγάπης από ανθρώπους που σε αγαπούν. Μην έχεις χίλιες φωτογραφίες στο κινητό, βάλε πέντε για εκτύπωση, γράψε αφιέρωση από πίσω και κάνε τις κορνίζα σε τοίχο του σαλονιού σου. Μη λες πολλά στο παιδί σου, δίνε του παράδειγμα και άστο να σε ρωτήσει ο,τι θέλει. Μη ζητάς από σύντροφο να σε σώσει από τα μαύρα παιδικά σου χρόνια, μην του ζητάς να γίνει η μάνα σου, ο πατέρας σου, ο σκύλος που ψόφησε ή ο κολλητός που σε απέρριψε και ζητάει συγγνώμη. Ζήτα του μόνο να είναι ο εαυτός του και τότε θα δεις αν τον αγαπάς πραγματικά.

Μη ζητάς από τον εαυτό σου πολλά. Ζήτα μόνο τα καλά και θα δεις… Θα δεις πόσο ισχύει το άλλο μισό της ρήσης:”…αλλά εν τω ευ, το πολύ.”