ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ

ΠΑΛΙΟΜΟΔΙΤΙΚΗ

Ποιος μίλησε για την πεπερασμένη Παλαιά Διαθήκη; Ποιος απέταξε τον Λωτ που δεν κοίταξε πίσω φεύγοντας; Σάμπως δεν έχουμε νιώσει έτσι; Ποιος ξέχασε το Νώε που έσωσε ό,τι πρόλαβε και το Μωυσή που ανέβαινε ολόκληρα βουνά ξυπόλητος;  Όχι, δε κάνω κατήχηση. Παλιομοδίτικη δηλώνω γιατί απλά… Ό,τι δε σε συναντά από το παρελθόν θα σου χτυπήσει το τζάμι στο παρόν και μετά ίσως σου διαρρήξει τις ψευδαισθήσεις στο μέλλον.

Κουκλόσπιτο της Barbie έγινε η ζωή μας γιατί φοβηθήκαμε τη σύγκρουση του «σήμερα» και αγχωθήκαμε με τη σιωπή του «μετά». Βρες παλιομοδίτικη αγάπη και πες λίγα αλλά καλά. Ζήσε παλιομοδίτικα και μίλα για λίγο στο πληθυντικό να δεις πόσο άβολα νιώθει ο άλλος. Αν σου ζητήσει ενικό σημαίνει προσπαθεί, αν όχι σημαίνει του κάνεις χάρη να μείνεις μακριά.

Κάνε παλιομοδίτικο έρωτα, σβήσε φώτα και χόρεψε με το μακρύ νυχτικό. Όποιος σε χλευάσει, έχει χάσει σεβασμό για την ιστορικότητα της ζωής του, γιατί κάποτε μέσα σε αυτά αγκαλιάζονταν πόδια κι ας μην το ήξερε κανείς. Σκέψου παλιομοδίτικα, πες κάτι που δεν περίμενε κανείς, γίνε τρελός, μόνος και παράξενος. Δες ποιος θα αναρωτηθεί το «γιατί» αντί το «τι». Αυτόν ζήτα να γνωρίσεις γιατί μόνο εκείνος ξέρει το βάθος. Μόνο εκείνος ξέρει πόση ζωή κρύβει το μυστήριο.

Το παλιομοδίτικο μυστήριο από το ρήμα «μύω»: αποκαλύπτω. Αν θέλεις να αδυνατίσεις κάνε το παλιομοδίτικο: Μη φας για ώρες όπως έκαναν οι πρόγονοι και έχτιζαν στομάχι αλλά και χαρακτήρα. Αν θέλεις να μορφωθείς άσε χώρο από τα δικά σου για να χωρέσουν όσα είναι αλλουνού. Η μόρφωση δεν είναι στα βιβλία, είναι στα τραπέζια της κουζίνας και στο κρεβάτι του υπνοδωματίου. Εκεί θα θρέψεις σάρκα, νου και ψυχή όλα μονομιάς, έτσι. Παλιομοδίτικα…