ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ

ΤΟ ΟΙΔΙΠΟΔΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ

Πονοκέφαλος σκέτος να καταλάβει η ανθρωπότητα την αρχέγονη ενθύμηση της αρχαίας τραγωδίας μέσω μίας ψυχαναλυτικής θεώρησης του Φρόιντ. Είναι απλή η εξήγηση αν και μοιάζει σαν το οφσάιντ των ανδρών που λίγες γυναίκες κατάλαβαν ή δεν επιθυμούν ποτέ να κατανοήσουν.
Οιδιπόδειο στάδιο: Αρχίζει στα 3. Το αγόρι θέλει να συγκρουστεί με τον πατέρα για να κερδίσει τη μητέρα, το κορίτσι θέλει να συγκρουστεί με τη μητέρα για να κατακτήσει τον πατέρα. Το αγόρι φωνάζει “Αφήστε με να γίνω άντρας”, το κορίτσι “Βοηθήστε με να γίνω γυναίκα!”
Λέξη κλειδί; ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ. Μην αποφύγετε τη σύγκρουση με τα παιδιά σας από τα 3 έως τα 6 τους χρόνια. Μην φοβηθείτε να πείτε “όχι”, “δεν μπορώ”,”μπορώ αλλά δεν θέλω”. Το στάδιο αυτό, επιλύεται όταν το αγόρι ταυτιστεί με τον πατέρα και το κορίτσι με την μητέρα, (7 ετών). Αν δεν γίνει αυτό, μεταβαίνουμε στο οιδιπόδειο σύμπλεγμα, (όχι στάδιο πλέον).
Τι σημαίνει για την ενήλικη ζωή το οιδιπόδειο σύμπλεγμα, (ή της Ηλέκτρας αντίστοιχα για κορίτσια); Αν δεν συγκρουστείς, δεν θα δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου. Αν δεν δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου δεν θα μάθεις ποτέ ποιος είσαι. Αν δεν μάθεις ποιος είσαι, δεν θα είσαι συναισθηματικά αυτόνομος. Αν δεν είσαι αυτόνομος, δεν θα ξέρεις με ποιον ταιριάζεις πραγματικά επειδή θα προσκολλάσαι μόνο σε όποιον πληροί τις ασυνείδητες ανάγκες σου.
Συνεπώς… Δεν θα είσαι ποτέ ελεύθερος. Κάτι σαν αυτογκόλ δηλαδή.