ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΘΥΜΟΣ Ή ΟΡΓΗ (παιδιού;)

Ο θυμός είναι υγιής αντίδραση στη ματαίωση. Η οργή δεν είναι. Η οργή πηγάζει από βαθύτερα αίτια και το παιδί δύναται να βιώσει την οργή από την ηλικία των 9. Η οργή είναι θυμός + σωρευμένη σύγχυση από διανοητικές “γνωσίες” (cognitions). Η σύγχυση αυτή έχει συνήθως αίτια στην εσφαλμένη και διχαστική παιδαγωγική των γονέων.

Όποιος θυμώνει υγιώς, αντιδρά σε κάτι συγκεκριμένο, για ξεκάθαρο λόγο, με προδιαγεγραμμένο τρόπο αναίρεσης της ματαίωσης στο μέλλον. Όποιος οργίζεται, δεν ξέρει γιατί οργίζεται τόσο, δεν μπορεί εύκολα να βρει τον ακριβή λόγο και δεν έχει σχέδιο σωτηρίας.

Στη δεύτερη περίπτωση, η οργή είναι σαν ένας λαβύρινθος που για να σκοτώσεις το μινώταυρο πρέπει κάποιος να σου δώσει ένα χέρι βοηθείας. Η οργή μπορεί να βιωθεί από τα 9 διότι πλέον, ένα παιδί από τα 7 έτη καλλιεργεί τη διανόηση δημιουργώντας πεποιθήσεις για τον εσωτερικό και εξωτερικό κόσμο υφαίνοντας ταυτόχρονα τη σύνδεση ανάμεσα τους.

Αν σε ένα παιδί διακόψεις αυτή τη διεργασία δίνοντας διχογνωμικά ή αψυχολόγητα μηνύματα, ΤΟΤΕ ΘΑ ΖΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΟΥ και όχι απλά ένα επεισόδιο θυμού. Προσοχή στα σημάδια.