ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ

ΜΕΓΑΛΟ ΝΑΙ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΟΧΙ

Πες στο παιδί σου ΟΧΙ σε πολλά μικρά “θέλω” του και μην φοβηθείς το μεγάλο ΝΑΙ σε ό,τι το αναμορφώνει. Πες “όχι” σε ο,τι του δίνει πρόσχαρη ικανοποίηση και δώστου ένα μεγάλο ΝΑΙ σε ό,τι θα το κάνει ευτυχισμένο.

Ας θυσιάσουμε επιτέλους ένα μικροσκοπικό “εγώ” για τον μεγαλειώδη “εαυτό”. Ας έχουμε το θάρρος να μην κακομάθουμε τα παιδιά μας από λύπηση, δειλία ή κόπωση γιατί όσα τους διδάξουμε με πίστη, θάρρος και ορμή θα γίνουν κορνίζες γι’αυτά με έγχρωμες φωτογραφίες διαβατηρίου.

Ξέρεις ποιο είναι το ταξίδι; Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΟΜΕΝΟ. Δεν έχει όνομα το επόμενο, δεν μπορείς να το ελέγξεις, δεν κρατάς εσύ το λεξικό του μα ξέρεις να το ανοίγεις. ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΟ “ΕΠΟΜΕΝΟ” με πολλά όχι που πλέουν σε ένα μεγάλο ΝΑΙ.

Πες στο παιδί σου “όχι παγωτό, όχι γλειφιτζούρι” επειδή ξέρεις να λες “ΝΑΙ” στη δύναμή του ν’ αντέχει το “ΟΧΙ”. Ειλικρινά τους βλέπω παντού και με πιάνει ανατριχίλα. Γονείς, παππούδες, άνθρωποι παντού με κούτελα που ζάρωσαν από τα πολλά ΝΑΙ Που διαπραγματεύτηκαν με τα 4χρονα παιδιά τους ή τα 7χρονα προεφηβάκια τους.

Πείτε ένα μεγάλο ΝΑΙ σε πολλά μικρά ΟΧΙ στα παιδιά. Μην πείτε πολλά ΝΑΙ σε μεγάλο ΟΧΙ γιατί δεν μπορείς να ξεγελάσεις παιδί αν του φερθείς σαν να το λυπάσαι. Μην κάνεις ποτέ το λάθος να δώσεις πανέρι επαιτείας σε παιδί γιατί μετά ο’υτε Ο Θεός θα σε Λυπηθεί.

ΠΟΛΛΑ ΟΧΙ σε ένα ΜΕΓΑΛΟ ΝΑΙ. Αυτό θέλουν τα παιδιά. Σας το λέω με βεβαιότητα. Εχθές, στα όνειρά μου, αυτό μου έλεγαν με παράπονο…