Κοινωνικά Ψυχολογία

Να μάθεις να λες “ΟΧΙ”

Να μάθεις να λες “ΟΧΙ”, πριν να είναι πια αργά για το “ίσως”. Να μάθεις να λες ποιος είσαι, πριν προλάβει κάποιος να σου το υπενθυμίσει, πριν προλάβει κάποιος να σου το αναποδογυρίσει. Να μάθεις να λες όχι σε όλα όσα μοιάζουν εξαρχής απειλητικός περίπατος στο δάσος, μα γίνονται μετά άγρια ναυάγια με σκορπισμένα τα κομμάτια σου. Να λες όχι σε όλα όσα σου φαίνονται παράξενα, όλα όσα η καρδιά σου δεν τα αγκαλιάζει εύκολα.

Ξέρεις εσύ τι μπορείς να κάνεις και τι όχι. Μην πειραματίζεσαι με το ίσως ακόμα θέλει χρόνο, ο δρόμος από το όχι στο ναι, περνάει από το ίσως. Όχι δεν είσαι δειλός αν πεις όχι, δεν είσαι φτηνός στην αγάπη. Το “όχι” έχει ανδρεία γιατί ενδύεται αρνητισμό, μα ξέρει τον εαυτό του. Έτσι μαθαίνουν οι άνθρωποι που να σε περπατήσουν κι έτσι δε θα σε φάνε οι λύκοι. Όποιος ξέρει τα όρια του βρίσκεται ήδη μέσα στην αγάπη.

Βαρεθήκαμε κι εκείνα να καλικαντζαράκια του “ΝΑΙ”, που γίνανε στο τέλος τέρατα μιας αυτο-προωθούμενης πικρίας για το μισό μας “ΕΓΩ”. Βαρεθήκαμε και τον ίδιο μας τον εαυτό για όλα όσα δεν τόλμησε να πει εν έπρεπε και τον σιχαθήκαμε για όλα όσα τόλμησε που δεν έπρεπε. ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΝΑ ΛΕΣ ΟΧΙ πριν να είναι αργά γιατί αν ξέρεις το ΟΧΙ θα ξέρεις και το ΝΑΙ. Κι αν το καλοσκεφτείς…

Φαίνονται λέξεις αντίθετες μα δεν είναι. Είναι ίδιες αν προέρχονται από την αλήθεια σου. Εξάλλου αν παρατηρήσεις καλά… Έχουν και οι δυο τον ίδιο αριθμό γραμμάτων. ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΝΑ ΛΕΣ ΟΧΙ…ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟ ΝΑΙ.