Η Ιστορία μας

Το χωριό Θούριο της Θράκης και το έθιμο της καμήλας.

Η  προέλευση  του  είναι  από  την  Ανατολική Θράκη, συγκεκριμένα από το χωριό Θούριο, απ΄ όπου  μεταφέρθηκε  στην  αντίπερα  όχθη με  την  εγκατάσταση  των  προσφύγων πλέον στο  Ελληνικό  έδαφος. Αναβιώνει κάθε χρόνο κατά το δωδεκαήμερο.

Οι κάτοικοι του Θουρίου είναι πρόσφυγες από το χωριό Αλατζί της Ανατολικής Θράκης. Από μέρες πιο μπροστά τα παλικάρια ετοίμαζαν την καμήλα. Έφτιαχναν ένα πλαίσιο ξύλινο σε σχήμα ισοσκελούς τριγώνου με τις πλάγιες πλευρές πιο μεγάλες ώστε να εξέχουν λίγο. Πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο στήριζαν ένα σκελετό από βέργες μουριάς καμπουριαστό. Αυτός ο σκελετός θα ήταν ο κορμός της καμήλας, σκεπασμένος με κουβέρτες χρώματος σταχτί. Ένα κομμάτι ξύλο, που το τύλιγαν με δέρμα λαγού, αποτελούσε το λαιμό της καμήλας και ένα κρανίο, από λαγό ή πρόβατο, το κεφάλι της. Για μάτια βάζανε δυο γυαλιστερούς βόλους και για γλώσσα μια κόκκινη πιπεριά. Την ουρά την φτιάχναμε με μια λωρίδα προβιά -είχαν τότε πολλές προβιές, κόζιες – με μια φούντα από μαλλιά, πλεγμένα ανάλογα.

Δυο παλικάρια μπαίναν από κάτω και σήκωναν τη καμήλα έτσι ώστε να φαίνονται μόνο τα τέσσερα πόδια τους, ενώ από το λαιμό της κρεμόταν μια κουδούνα.

Την καμήλα συνοδεύουν:
Ο καμηλιέρης, παλικάρι μεταμφιεσμένο με γυναικεία ρούχα, σε ανατολίτη -θα τον συναντήσουμε και με παραδοσιακή φορεσιά του χωριού- και μαυρισμένο το πρόσωπό του. Ένας νέος, που προσφέρει βοήθεια στην καμήλα, ο ταμίας και μερικά άλλα πρόσωπα.
Επίσης, ένα γαϊδουράκι, πάνω στο οποίο τοποθετούν τα τρόφιμα της καμήλας, τα δώρα που μαζεύουν από τα σπίτια. Αν κάποιος από την παρέα ήξερε και να παίζει μουσικό όργανο, γκάιντα, συνόδευε κι αυτός την καμήλα.

Η  προέλευση  του   τοπικά  όπως  τελείται  στην  περιοχή  Θούριο  σήμερα  είναι  από  την  Ανατολική Θράκη  απ΄ όπου  μεταφέρθηκε  στην  αντίπερα  όχθη με  την  εγκατάσταση  των  προσφύγων πλέον στο  Ελληνικό  έδαφος.