ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

BULLYING Ή ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

BULLYING ο σχολικός εκφοβισμός δεν είναι απλή υπόθεση. Με αφορμή πρόσφατες βιαιοπραγίες και εγκλήματα εφιστώ την προσοχή όλων μας στο θέμα αυτό. Η εφηβεία δεν είναι πια “παιδική ηλικία”. Η εφηβεία των 13, 14 και άνω συγκαταλέγεται πλέον σε πληρέστερα στοιχεία ενήλικης ζωής παρά παιδικής.

Ο έφηβος έχει προλάβει να δημιουργήσει μέσα του τις πεποιθήσεις για τον εαυτό του, (αυτο-εικόνα) καθώς και να νιώσει αρκετά δυνατός να εξωτερικεύσει αρνητικά συναισθήματα αν και εφόσον το χρειαστεί. Το bullying δεν είναι απλώς μια πηγή άστοχης παιδικότητας, είναι ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ που χρήζει άμεσης παρέμβασης και θεραπευτικής.

Ένα παιδί που παρενοχλεί άλλους προκειμένου να νιώσει εκείνος/εκείνη δυνατός δείχνει μεγάλη αδυναμία να ενταχθεί σε κοινωνικό σύνολο με υγιή τρόπο καθώς και μεγάλο κίνδυνο για μια ανεξέλεγκτη έκρηξη θυμού και πραγματικής βίας.

Αν κάποιος που γνωρίζετε υφίσταται bullying, μην το σκεπάσετε, μην το υποτιμήσετε, απευθυνθείτε άμεσα σε κοινωνικούς φορείς, αναζητήσετε βοήθεια και κυρίως, μην το θεωρήσετε φυσιολογικό. Τα παιδιά άνω των 12 ετών μπορεί να γυρίζουν συχνά με το κεφάλι να κοιτάξουν πίσω στην παιδική τους ηλικία όμως το στήθος τους πλέον κοιτάζει μπροστά, στην ενήλικη τους μορφή. ΠΡΟΣΟΧΗ.