ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Παιδί και Διαζύγιο

Καλό είναι να επιτρέπουμε στο παιδί μας να εκτίθεται και στους δύο γονείς – εν όψει διαζυγίου- καθώς αυτό, θα το βοηθήσει στην υπόλοιπη ζωή του να μπορεί να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό σου ως παιδί με τον καθέναν απο τους γονείς του σαν μονάδες.

Το διαζύγιο αναγκάζει ένα παιδί να επανεξετάσει τη σχέση με τους γονείς του ώστε να νιώσει εκ νέου την ασφάλεια της άρρηκτης αυτής σχέσης και να θεραπεύσει τις πληγές μίας διασπασμένης οικογένειας όπως αυτή προ-υπήρχε. Εάν εμποδίσουμε αυτή τη διαδιακασία ίασης του παιδιού μας, τότε θα δημιουργήσουμε εσωτερικά τραύματα-κενά και το παιδί, όσο και αν δεν θα το εκφράσει στην αρχή, θα παραμείνει ελλιπές ως προς την λήψη προτύπου μέσα του απο μητέρα και πατέρα.

Αυτή η προτροπή ειδικού βρίσκεται υπο αίρεση στην περίπτωση που ένας εκ των δύο γονέων απειλεί την σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού. Σε κάθε άλλη περίπτωση όμως, πρέπει να επιτρέπουμε στο παιδί μας να «ξαναβουτάει» στα βαθιά μερά της ταυτότητάς του ως παιδί δύο ανθρώπων που ανεξαρτήτως διαζυγίου, βρίσκονται πάντα σε θέση να μπορούν να αγαπούν το παιδί τους.