Κοινωνικά Ψυχολογία

ΑΧ Βρε Οιδίποδα…..

ΑΧ Βρε Οιδίποδα! Μάθαμε και το Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα λες και καταλάβαμε τίποτα. Κάτι με μάνα και γιο μα πού να βρεις άκρη; Ο Σοφοκλής που είχε τα κέφια του κι έγραφε τραγωδίες, τον είδε κι ο Φρόυντ κι έβγαλε θεωρίες. ΚΙ ΟΜΩΣ ναι! Οιδιπόδειο σύμπλεγμα ζει και βασιλεύει ακόμα. Τι πιο όμορφο να μάθεις ψυχολογία σαν αρχαία τραγωδία και να κάνεις κωμωδία τη ζωή σου; Γέννησε η ΕΛΛΗΝΙΔΑ μάνα αγόρι και το ‘κανε μισό γιατί για όλα είχε χέρι να του απλώσει. Του έδωσε πικρές αλήθειες σερβιρισμένες σε πιάτο σαν πανάκριβο Παριζιάνικο gourmet που θα πληρώσει κάποτε ακριβά. Κι αν όχι η μάνα, θα το κάνει η νύφη. Πάντως το μάρμαρο θα πληρωθεί με τόκους.

Οιδιπόδειο Σϋμπλεγμα σας λέω αγορομάνες προσέξτε. Αφήστε πρωτοβουλίες, αφήστε χαρακτήρες να βγουν και μην πολυμιλάτε στο ανερχόμενο άρρεν. Κι αν ο σύζυγος λείπει, αφήστε ήσυχο το αγόρι να παλέψει και χωρίς πατέρα. Γυναίκες χωρίς άντρα είναι ακόμη μάνες, δεν έγιναν Μήδειες.

Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα μας είπαν όταν θέλεις να πάρεις τη μάνα από πατέρα και είσαι αγόρι μα δε θα το ήθελες ποτέ αν η μάνα είχε τον εαυτό της γερό στη γη να πατά. Οιδιπόδειο σύμπλεγμα λένε κι όλοι φαντάζονται τα σιδερωμένα πουκάμισα του 40χρονου αγοριού που μένει ακόμα με τους γονείς του.

Ξεκολλάτε από τους γιους κι αφήστε λίγα λάθη. Ας μη κάνουμε τα παιδιά μας λιγότερους από αυτό που φοβηθήκαμε εμείς να γίνουμε. Αχ βρε Οιδίποδα, ακόμη και η Αντιγόνη σου, σε σπηλιά αυτοκτόνησε. Μη σιδερώνετε άλλα ρούχα.