Ταξίδι

Αχέρωντας Ποταμός – Η Πύλη του Κάτω Κόσμου

Avatar
Written by admin

Ο Αχέρων ή Αχέρωντας ποταμός  ταυτίστηκε με το θάνατο, αφού σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, οι ψυχές των νεκρών συνοδευόμενες από τον Ερμή, ταξίδευαν μέσα από αυτόν για να πάνε στον Άδη.

Αποτέλεσμα εικόνας για αχερων ποταμοσ φωτογραφιες

Κάθε ψυχή, που περνούσε από τον ποταμό, για να περάσει στον Άδη έπρεπε να πληρώσει ένα οβολό. Στην πεδιάδα του Αχέροντα, όπου κατοικούσαν οι ψυχές, δημιουργήθηκε το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, τόπος που γινόταν η επικοινωνία των επισκεπτών με τις ψυχές των νεκρών. Οι αρχαίοι πίστευαν, ότι όταν οι ψυχές αποχαιρετούσαν τον κόσμο έπρεπε το τελευταίο τους ταξίδι να είναι όμορφο και μοναδικό, για να μπορέσουν να εισέλθουν στο βασίλειο του σκότους γαληνεμένοι και ο Αχελώος ποταμός με την ονειρεμένη ομορφιά του ήταν ο ιδανικός τόπος.

Σχετική εικόνα

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση τα νερά του ποταμού ήταν πικρά, αφού σε αυτά ζούσε ένα τέρας που τα δηλητηρίαζε, ενώ σύμφωνα με την Αρχαία Ελληνική μυθολογία κατά την Τιτανομαχία, οι Τιτάνες για να ξεδιψούν έπιναν νερό από τον Αχέροντα ποταμό, κάτι που εξόργισε το Δία, ο οποίος μαύρισε και πίκρανε τα νερά του.

Ο Άγιος Δονάτος όμως, πολιούχος της Μητρόπολης Παραμυθιάς Θεσπρωτίας, σκότωσε το τέρας και τα νερά του Αχέρωντα έγιναν και πάλι γλυκά.

Αποτέλεσμα εικόνας για αχερων ποταμοσ φωτογραφιες

Παρόλο που υπάρχει ένα αρνητικό μυστήριο γύρω από τον Αχελώο ποταμό, είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός, λόγω της ομορφιάς του, όσο και της προϊστορίας του, που δημιουργεί ένα πέπλο μυστηρίου.

Οι επισκέπτες μπορούν να λάβουν μέρος σε διάφορες δραστηριότητες όπως το κανό, καγιάκ, ράφτινγκ, ποδηλασία, ή  ακόμα και ιππασία. Ένας παράδεισος δηλαδή για φυσιολάτρες.

Σχετική εικόνα

 

Τόσο τα στενά και οι εκβολές του, όσο και η ευρύτερη περιοχή, ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων περιοχών φύση 2000 (Natura 2000).