ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ

Αυτοσεβασμός …..!!!!!

Αυτοσεβασμός –  Πολυσυζητημένος όρος. Ας μην πω και “πολυπαρεξηγημένος”. Ένα οριακό σημείο σαν κλωστή που αναρωτιέσαι: “Μήπως είμαι υπερβολικός; Μήπως το παράκανα με τα όρια;” Μα ξέρεις πως ο αυτοσεβασμός πρέπει να πονάει και λίγο γιατί στην αλήθεια σου, θα χρειαστεί να ξηλώσεις κάτι από τον άλλον. Αν αγαπάει, θα μείνει.

Αυτοσεβασμός: πολύ δύσκολο εγχείρημα για τους ενοχικούς, πολύ ευκολότερο για όσους λατρεύουν μόνο τον εαυτό τους. “Αυτοσεβασμός” ακούς να λένε γύρω σου και νομίζεις πρόκειται για άλυτο διδακτορικό. Μεταβάλαμε τα αυτονόητα σε υψηλή διανόηση για πολλούς και χάσαμε και τα λίγα που θα ήταν σκέτη ζωή. Άνθρωποι που δεν ξέρουν τι θέλουν, γκρίζες καταστάσεις με αμέτρητες δικαιολογίες,γκρίζες δικαιολογίες σε αμέτρητες καταστάσεις. Κοιμήθηκα για να ονειρευτώ κι ονειρεύτηκα φαντάσματα.

Αυτοσεβασμός όταν ξέρεις να ξυπνάς σαν υπνοβάτης πριν βγεις γυμνός στο δρόμο και γίνεις ρεζίλι. Αυτοσεβασμό έχουν και τα παιδιά αν δεν τους ξύσεις τον πυρήνα του “εγώ” τους. Χρήση, ενοχή, κακοποίηση και πέταμα, η τετράδα του ΧΑΟΥΣ, για όποιον πέφτει συνέχεια σε φάκα σαν ποντίκι με μόνη πυξίδα την πείνα. Αυτοσεβασμό έχεις κι όταν έχεις λίγους μα καλούς, όταν ξέρεις να φεύγεις από τους κακούς κι όταν πάλι επιστρέφεις αν χρειαστεί.

Ο αυτοσεβασμός δεν είναι κύριος με γραβάτα, απόφοιτος του HARVARD. Είναι η γριούλα που ενώ έχει πόνο στο ρυτιδιασμένο της πρόσωπο, ξέρει να σου πει σοφά λόγια και να δώσει στίγμα αξιοπρέπειας. Δεν είναι κορμός ξύλου ο αυτοσεβασμός, είναι η κουφάλα του δέντρου που εκεί θα βρεις λίγη ησυχία για σένα, μακρυά από τα ξερά φύλλα του δάσους.

Κι αν σε πούνε και υπερβολική ή απότομη, καλύτερα να σε κατηγορήσουν πως τους άφησες παρά πως τους κατέστρεψες. Αυτοσεβασμός. Μεγλαλη ιστορία…