Η Ιστορία μας

Αράχωβα

Written by admin

 

Η Αράχωβα είναι χτισμένη στην πλαγιά του Παρνασσού σε υψόμετρο 900-1000 μέτρων που καταλήγει σε μία χαράδρα, στο βάθος της οποίας ρέει ο ποταμός ΠλείστοςΑριθμεί 4158 περίπου κατοίκους  και απέχει από την Αθήνα 160 χλμ.

 

Η επικρατέστερη άποψη για την προέλευση της ονομασία της είναι πως προέρχεται από τη νοτιοσλαβική λέξη Οrechova που σημαίνει καρυδότοπος. Άλλη εκδοχή θέλει τη λέξη να προέρχεται από την ελληνική “ράχις” και τη σλαβική “ova” (τόπος), άρα “Αράχωβα” (Αράχοβα) = “ραχότοπος”.

 

Ο οικισμός βρίσκεται πάνω στην κύρια οδό, που συνέδεε από την αρχαιότητα τους Δελφούς και την πεδιάδα της Άμφισσας με τη Βοιωτία.

 

Η Ιστορία της ανάγεται στα πανάρχαια χρόνια και είναι γεμάτη από αρχαίες οικίσεις, που πάνε πίσω μέχρι το 1200 π.χ. Στο Κωρύκειο Άντρο τα αρχαιότερα ίχνη ανάγονται στα νεολιθικά χρόνια (3000 π.χ. περίπου). Κατά τα Ομηρικά Έπη υπήρχαν δύο πόλεις η Ανεμώρεια και η Κυπάρισσος, η οποία αναφέρεται ως “κώμη υπό τη Λυκώρεια” από τον Όμηρο, τον Παυσανία και το Στράβωνα.

Κωρύκειο Άντρο

 

Η αρχαία Ανεμώρεια, ήταν μεταξύ των επισήμων πόλεων, που αναφέρεται από τον Όμηρο, όπου οι άντρες της έλαβαν μέρος στον Τρωϊκό πόλεμο με αρχηγούς τον «Επίστροφον και τον Σχεδίον».

 

Στη Λιάκουρα, την πιο ψηλή κορυφή του βουνού (2457 μ.) άραξε η κιβωτός του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, οι οποίοι γέννησαν τον Έλληνα, γενάρχη των Ελλήνων.

 

Στην επανάσταση του 1821 η Αράχωβα είχε ενεργό συμμετοχή. Ο φιλικός Άνθιμος Γαζής, διέμενε στην Αράχωβα, ενώ πολλά από τα παλικάρια του Αθ. Διάκου ήταν Αραχωβίτες. Στα 1826 ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, μαζί με 300 Αραχωβίτες αντιμετώπισε νικηφόρα 2000 Τουρκαλβανούς, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και ήταν ο ιστορικός σταθμός που επισφράγισε την εξέλιξη της επανάστασης στη Ρούμελη.

 

Η μεγάλη αυτή νίκη των Ελλήνων αποδόθηκε στη σωτήρια επέμβαση του υπέρτατου Στρατηλάτη Αγίου Γεωργίου, ο οποίος με τον άγριο άνεμο (τον Κατεβατό, σύμφωνα με την τοπική ονομασία), την ξαφνική χιονοθύελλα και το δριμύ ψύχος, συνέδραμε τους Έλληνες στη νικηφόρα εξέλιξη της μάχης

 

Στη δυτική έξοδο της πόλης προς τον Παρνασσό έχει στηθεί μαρμάρινη προτομή του Καραϊσκάκη, πάνω σε πέτρες, συμβολικό τρόπαιο νίκης 300 τουρκικών κεφαλών, που στήθηκε μετά την μάχη.

1930 Αποκαλυπτήρια Προτομής Γεώργιου Καραϊσκάκη

.

Η σημερινή Αράχωβα παρά την αλματώδη ανάπτυξή της, διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα, τα ήθη και τα έθιμά της. Ελιές, λάδι και κρασί, είναι τα προϊόντα της Αραχωβίτικης γης. Πασίγνωστα είναι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα της όπως η φέτα Παρνασσού και κυρίως η φορμαέλλα, το ξακουστό Αραχωβίτικο τυρί του οποίου η ονομασία και η προέλευση του έχει καθιερωθεί με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και γι αυτό παράγεται μόνο στην Αράχωβα.