Η Ιστορία μας

Έρωτας, ο θεός που αγάπησε την Ψυχή…….

Avatar
Written by admin

Ο θεός Έρωτας ήταν από τους σημαντικότερους θεούς της αρχαιότητας, μια από τις τρεις θεότητες που δημιούργησαν τον κόσμο, σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησίοδου, που περιγράφει την καταγωγή των θεών.

 Σύμφωνα με τον επικρατέστερο μύθο, ο Έρως ήταν ο γιος της Αφροδίτης και του Άρη και ως γνήσιος γιος της θεάς της ομορφιάς, εκπροσωπούσε το πάθος και τον έρωτα, συναισθήματα που δημιουργούσαν ζωή. Ο Έρωτας και η Αφροδίτη είχαν περίοπτη θέση ανάμεσα στους αρχαίους Θεούς.

 Σύμφωνα με όλους τους μύθους ο Έρωτας ήταν πανέμορφος, αλλά και μόνιμη πηγή μπελάδων τόσο για τους θεούς όσο και τους θνητούς. (Κάτι το οποίο φαντάζομαι όλοι συμφωνείτε). Εμφανιζόταν και έριχνε τα βέλη του, προκαλώντας παράφορο έρωτα και παράλληλα, βάσανα στους ανθρώπους. Την έπαθε όμως από μια κοινή θνητή

Η θεά Αφροδίτη ζήλεψε τη Ψυχή μια πανέμορφη κοπέλα, γιατί άνθρωποι από όλα τα μέρη πήγαιναν να την επισκεφτούν και να θαυμάσουν την ομορφιά της, τιμώντας την περισσότερο και από τη Θεά Αφροδίτη.

Τότε Αφροδίτη ζήτησε από το γιο της Έρωτα, να δηλητηριάσει τις ψυχές όλων των ανδρών ώστε να μην επιθυμούν την Ψυχή. Κατά λάθος όμως ο Έρωτας έστρεψε τα βέλη και πάνω του και ερωτεύτηκε παράφορα τη Ψυχή.

Οι γονείς της Ψυχής προβληματισμένοι γιατί τα χρόνια περνούσαν και παρά την ομορφιά της δεν παντρευόταν, έστειλαν να πάρουν χρησμό. Στους Δελφούς ο Απόλλων, υπό την καθοδήγηση του θεού Έρωτα τους είπε:

 «Η Ψυχή δεν προορίζεται για γυναίκα κανενός θνητού. Ο άντρας της την περιμένει στην κορυφή ενός βουνού, και είναι ένα αποκρουστικό τέρας, που κανείς, ούτε θνητός ούτε αθάνατος, δεν μπορεί να του αντισταθεί».

Αν και οι γονείς της στενοχωρήθηκαν αφάνταστα από το χρησμό αυτό, αποφάσισαν να τον εκπληρώσουν παντρεύοντας την Ψυχή με το “τέρας” του βουνού. Όταν έγινε ο γάμος η Ψυχή έμενε στο παλάτι που δημιούργησε ο Έρωτας και την επισκεπτόταν κάθε βράδυ, χωρίς να της αποκαλύπτει το πρόσωπο του. Όμως ήταν πολύ τρυφερός και καλός μαζί της, σε σημείο που οι αδελφές της ζήλεψαν και την έπεισαν ότι πρέπει να είναι ένα τέρας, για να μην την αφήνει να δει το πρόσωπο του και μάλιστα ότι θα θέλει να τη σκοτώσει γι αυτό πρέπει να τον σκοτώσει αυτή πρώτα.

Όταν η Ψυχή γύρισε στο παλάτι και ξάπλωσε με το μυστηριώδη σύζυγό της, όταν αυτός αποκοιμήθηκε, πήρε ένα λυχνάρι και ένα μαχαίρι για να τον σκοτώσει. Όπως έγειρε πάνω του και φώτισε το πρόσωπο του με το λυχνάρι, είδε προς μεγάλη της έκπληξη τον πανέμορφο Θεό Έρωτα.

Η Ψυχή τα έχασε, το λυχνάρι έγειρε στο πλάι και καυτό λάδι χύθηκε πάνω στον Έρωτα. Ο Έρωτας ξύπνησε από τον πόνο και πέταξε μακριά, λέγοντας της πως η καχυποψία της σκότωσε την αγάπη τους και ότι δεν θα μπορούσαν να είναι μαζί πια, αφού αυτή – μια θνητή – είδε το πρόσωπο ενός αθάνατου.

Η Ψυχή μετάνιωσε για την πράξη της και άρχισε να αναζητά τον Έρωτα παντού. Μετά από πολλή περιπλάνηση έφτασε σε ναό της θεάς Δήμητρας, η οποία της είπε να παρακαλέσει την Αφροδίτη να την αφήσει να δει το γιο της.

Για να την αφήσει όμως η Αφροδίτη να δει το γιό της, έπρεπε να περάσει τρεις δοκιμασίες. Τις δύο πρώτες τις πέρασε με επιτυχία αν και δύσκολες. Στην τρίτη δοκιμασία έπρεπε να κατέβει στον Άδη και να πάρει το κουτί της Περσεφόνης στην Αφροδίτη, το οποίο περιείχε το μαγικό ελιξήριο της ομορφιάς και η Ψυχή δεν έπρεπε να το ανοίξει.

Η Ψυχή δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό και άνοιξε το κουτί για να πάρει λίγο από το ελιξήριο, αλλά η Περσεφόνη είχε βάλει μέσα στο κουτί τον Μορφέα, που την έριξε σε βαθύ ύπνο.

Όταν ο Έρωτας έμαθε τι έπαθε η αγαπημένη του, πέταξε στον Όλυμπο και παρακάλεσε τον Δία να σώσει την Ψυχή. Ο Δίας συγκινημένος από την αγάπη του θεού Έρωτα, την έκανε αθάνατη, επιτρέποντας στον Έρωτα να ενωθεί μαζί της για πάντα