ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

BULLYING, ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Υπάρχουν δυο πλευρές. Τα θύματα και οι θύτες. Θύτες γίνονται τα παιδιά γονέων που δεν πρόλαβαν “το λάθος” στην διαπαιδαγώγηση τους. Αυτοί οι γονείς δεν είναι απαραίτητα κακοί άνθρωποι, είναι όμως άνθρωποι που τους ξέφυγαν πολλά. Η πιο επιεικής περιγραφή είναι ότι αμέλησαν, εντούτοις έχουν μεγάλη ευθύνη και δεν μπορούν να αμνηστευτούν ολοκληρωτικά.

Γιατί κάνει μπούλινγκ ένα παιδί; Η έλλειψη από κάτι προκαλεί στο παιδί την ιδέα ότι πρέπει να ζήσει σαν συναισθηματικός βρυκόλακας ρουφώντας αίμα από υγιείς ιστούς άλλων παιδιών. Το βαθύτερο αίτιο της απάνθρωπης αυτής συμπεριφοράς δεν είναι ούτε απλά η ανωριμότητα, ούτε ένας κακός χαρακτήρας ούτε μια ατυχής στιγμή. Είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης, ορίων και ρεαλισμού. Αυτή η συμπεριφορά είναι ΣΥΝΕΙΔΗΤΉ, δεν έχει ελαφρυντικά για γονείς και δύναται να προκαλέσει ψυχικά τραύματα μέχρι και θάνατο.

Ένα παιδί πρέπει να υπόκειται σε συνεχή έλεγχο από τους γονείς, να έχει επίβλεψη σε καθετί μικρό, μεσαίο και μεγάλο που υποψιάζει για έπαρση, εγωκεντρισμό, χειριστικότητα, μυθομανία, ανικανοποίητες επιθυμίες, έλλειψη ρεαλισμού και χλευασμό προς οποιονδήποτε. Όταν σου μιλάει με αγένεια, γελάς από αμηχανία ή βάζεις αμέσως όρια; ‘Οταν είναι άριστος μαθητής εφησυχάζεις σε αυτό ή ψάχνεις βαθύτερες κοινωνικές του συμπεριφορές; Αντέχει στη ματαίωση από μια αποτυχία; Όταν λες ένα όχι, προσπαθεί με πλάγιο τρόπο να σε μεταπείσει;

ΑΣ ΜΗΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΕΣ ΠΡΟΜΗΝΥΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ. Οι γονείς παιδιών που κακοποιούν ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΘΥΝΗ. Κι αν δεν είμαστε σίγουροι, υπάρχουν και οι ειδικοί. ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ.