Συνταγές CY - GR

ΧΑΛΛΟΥΜΙ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Written by admin

Είναι το πιο γνωστό Κυπριακό τυρί, που κατασκευάζεται από μείγμα αιγοπρόβειου γάλακτος, ενώ κάποιοι το σμίγουν και με αγελαδινό γάλα.
Για να φτιάξουμε περίπου 4 – 5 χαλλούμια γύρω στο 1.5 κιλό χρειαζόμαστε:

Υλικά:
10 λίτρα φρέσκο γάλα, πρόβειο ή κατσικίσιο ή ανάμεικτο

2 γραμμάρια πυτιά (Στην Ελλάδα ονομάζεται και τυρομαγιά, πυτιά ή αλλιώς rennet στα αγγλικά)

6 κουταλάκια αλάτι

Φρέσκο ή ξερό δυόσμο

Μεγάλη κατσαρόλα, τουλπάνι

 Εκτέλεση:
Κρατάμε ½ φλιτζάνι γάλα μέσα στο οποίο διαλύουμε την πυτιά. Βράζουμε το υπόλοιπο γάλα και μόλις γίνει χλιαρό προσθέτουμε την πυτιά. Ανακατεύουμε λίγο και το βγάζουμε από τη φωτιά.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα μέχρι το γάλα να πήξει. Αυτό θα πάρει γύρω στα 45 λεπτά ή μέχρι η επιφάνεια του να γίνει σαν γυαλί, όπως το λένε στα χωριά. Μαζεύουμε με τρυπητή κουτάλα το τυρόπηγμα και αφού το κόψουμε σε κομμάτια (συνήθως τοποθετείται σε ταλάριν που είναι είδος μικρού καλαθιού), το πιέζουμε με τα χέρια να στραγγίξει και το υγρό που θα βγει ο λεγόμενος νορρός τον ξαναρίχνουμε πίσω στην κατσαρόλα μας.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΧΑΛΛΟΥΜΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Μέχρι να στραγγίξει καλά το χαλλούμι ξαναβράζουμε το γάλα προσθέτοντας κι άλλο κρύο γάλα (συνήθως αναλογία ένα προς δέκα) και όταν αρχίσει να βράζει το ανακατεύουμε συνεχώς. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαζεύουμε με μια τρυπητή κουτάλα το ανθότυρο ή αναρή όπως τη λέμε στην Κύπρο. Μαζεύουμε όλο το ανθότυρο ή αναρή για να μην κολλήσει μετά στο χαλλούμι.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΧΑΛΛΟΥΜΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Αφού μαζέψουμε την αναρή ξαναβράζουμε τον νορρό και τοποθετούμε τα χαλλούμια για να ψηθούν. Μόλις ανέβουν στην επιφάνεια είναι ψημένα και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.

Αφού σμίξουμε ξηρό δυόσμο και αλάτι (κατά την προτίμησή μας) πασπαλίζουμε τα χαλλούμια και τα τοποθετούμε σε γυάλινα βάζα όσο ακόμα είναι ζεστά. Στη συνέχεια και αφού κρυώσουν ρίχνουμε τον νορρό από πάνω για να τα σκεπάσει και για κάθε φλυτζάνι νορρό προσθέτουμε ένα κουταλάκι αλάτι για να συντηρηθούν τα χαλλούμια. Αν δεν έχουμε νορρό μπορούμε να τα τυλίξουμε ένα-ένα σε αλουμινόχαρτο και να τα τοποθετήσουμε στην κατάψυξη.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΧΑΛΛΟΥΜΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Σημείωση:
Την αναρή μπορούμε να τη φάμε μόλις τη βγάλουμε από την κατσαρόλα προσθέτοντας λίγο νορρό, κανέλλα και ζάχαρή ή να την πλάσουμε σε κύβο, να την αλατίσουμε και να την φάμε με το πρωϊνό μας ή να τη βάλουμε σε τουλπάνι να στραγγίξει και να σκληρύνει για να τρίβουμε πάνω σε διάφορα φαγητά.

ΑΝΑΡΗ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΧΑΛΛΟΥΜΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακόμα μπορούμε να την πλάσουμε, να τη στραγγίσουμε και αφού την πασπαλίσουμε με ζάχαρι κανέλα και λίγο ροδόσταγμα να φτιάξουμε τα παραδοσιακά πουρέκκια (πιττάκια).