Η Ιστορία μας

Έβρος ή Ρόμβος ή Μαρίτσα.

Ο Έβρος ήταν πρόσωπο της ελληνικής μυθολογίας, γιος του βασιλιά της Θράκης,  Κάσσανδρου.  Λέγεται, ότι ο βασιλιάς  της Θράκης Κάσσανδρος, αφού παντρεύτηκε την Κροτωνίκη, γέννησαν τον Έβρο. Ο Κάσσανδρος όμως απαρνήθηκε τη συμβίωση και έφερε μια μητρυιά στον Έβρο, τη Δαμασίππη.

Ο Έβρος ήταν πολύ όμορφος νέος, με αποτέλεσμα η μητρυιά του, να αποκτήσει ερωτικό ενδιαφέρον γι΄ αυτόν και να τον ερωτευτεί παθολογικά. Ο Έβρος αντιστάθηκε στις προκλήσεις της, την απέφευγε και ασχολιόταν με το κυνήγι. Τότε εκείνη τον συκοφάντησε στον Κάσσανδρο, ότι δήθεν θέλησε να τη βιάσει. Ο Κάσσανδρος, παρασυρμένος από ζήλεια, καταδίωξε το γιο του και όταν τον πρόλαβε, ο Έβρος, για να γλυτώσει τον ατιμωτικό θάνατο από τον ίδιο του τον πατέρα, έπεσε στον ποταμό Ρόμβο και πνίγηκε. Από τότε το ποτάμι ονομάζεται Έβρος.

‘Ήταν όμως και ο τόπος του Ορφέα, του Μουσαίου, του Λίνου του Θάμυρη και του Ευμόλπου, που δίδαξαν στους ανθρώπους τα Θεία μυστήρια και τη μουσική. Στις όχθες του, σύμφωνα με μια εκδοχή, οι Μαινάδες Βάκχες, κατασπάραξαν τον Ορφέα και πέταξαν το κεφάλι του στο ποτάμι, γιατί αρνιόταν τον έρωτά τους.

Στον ‘Εβρο κοντά στην Ουσκουδάμα (Αδριανούπολη), λούστηκε ο Ορέστης, ο γιος του Αγαμέμνωνα, πού σκότωσε τη μάνα του την Κλυταιμνήστρα, κυνηγημένος από τις Ερινύες και θεραπεύτηκε. Τότε αποφάσισε να χτίσει μια πόλη, που την ονόμασε Ορεστιάδα, για να θυμάται το μέρος που βρήκε την υγειά του και γλίτωσε από τις τύψεις.

Στις εκβολές του ήταν κτισμένη η σπουδαία αρχαία πόλη της Θράκης, η Αίνος ή Άψινθος. Το αρχαίο θρακικό φύλο Βέννοι ή Βένοι, κατοικούσε από τη μέση του Έβρου, ως τις εκβολές του. Στα θρακικά παράλια κατοικούσαν οι Κίκονες. Στην περιοχή του Άνω Έβρου κατοικούσαν οι Θράκες Βεσσοί ή Βέσσοι ή Βησσοί. Είναι αυτοί που ίδρυσαν το μαντείο του Διονύσου Καθέρσιου, όμοιο με αυτό του Απόλλωνα στους Δελφούς. Κοντά στην Αδριανούπολη κατοικούσαν οι Θράκες Βεττεγγέροι. Απο τον Έβρο ως την πόλη Κύψελα και την Οδησσό του Πόντου, κατοικούσαν οι Οδρύσες. Γύρω από τον παραπόταμο Άρισβο κατοικούσαν οι Θράκες Κεβρήνιοι. Στην κοιλάδα του ίδιου παραπόταμου, κατοικούσαν οι Θράκες Σέλλες ή Σελλιώτες, ενώ στη λεκάνη του ίδιου παραπόταμου κατοικούσαν οι Θράκες Υπερπαίονες.

Ο ποταμός Έβρος είναι ο δεύτερος σε μέγεθος ποταμός της ανατολικής Ευρώπης και πηγάζει από την οροσειρά της Ρίλα, στη Βουλγαρία στα νότια της Σόφιας. Το Δέλτα του ποταμού Έβρου, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Επίσης, μέρος του Δέλτα χαρακτηρίζεται ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και προτείνεται ως Τόπος Κοινοτικού Ενδιαφέροντος στο Δίκτυο Natura 2000.