Κοινωνικά

GASLIGHTING – ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ

Η εμβληματική συμπεριφορά ενός ναρκισσιστή (και όχι μόνο), αφορά στην χρήση αυτής της χειραγώγησης Gaslighting (από το θεατρικό έργο του 1938 με τίτλο “Gaslight” όπου κάποιος έβγαζε τρελό κάποιον άλλον στο σενάριο). Αυτή η χειραγώγηση συμβαίνει από γονέα σε παιδί, από φίλο σε φίλο, αφεντικό σε υπάλληλο, οπουδήποτε, σε οποιοδήποτε πλαίσιο.
Είναι μορφή κακοποίησης όπου ο θύτης “βγάζει τρελό” το θύμα και συνήθως ο θύτης πράττει τα εξής:
1. Αποκρύπτει πληροφορίες που είναι χρήσιμες για την επιχειρηματολογία του θύματος στη συζήτηση.
2. Παρουσιάζει ΜΟΝΟ τη δική του οπτική, απαξιώνει την οπτική του θύματος.
3.Χρησιμοποιεί φαινομενικά αποδεκτά μέσα χωρίς ύβρεις,(αστεισμός, σαρκασμός, ειρωνεία) για να κρύψει την επιθετικότητα του προς το θύμα.
4.Μειώνει την αξία του θύματος, παρουσιάζοντας με ευτελή τρόπο τις ανάγκες του, απαξιώνοντας τις συναισθηματικές του ανάγκες με την θεώρηση πως “είσαι πολύ ευαίσθητος, είσαι υπερβολικά συναισθηματικός”.
5. Απομονώνει το θύμα από πηγές/άλλους ανθρώπους με σκοπό να το οδηγήσει στη βαθιά αυτοαμφισβήτηση της μνήμης, της σκέψης και της αντίληψής του.
6. Εκτρέπει το θέμα, αλλάζει το θέμα της συζήτησης για να χτυπήσει σε προηγούμενα ευαίσθητα σημεία του θύματος και να τον αποσυντονίσει/αποπροσανατολίσει.
7. Αναιρεί/αμφισβητεί/αρνείται την ύπαρξη γεγονότων και αλλάζει την ερμηνεία τους χωρίς να λάβει υπόψιν το θύμα.
8. Αντιστρέφει τους ρόλους θύτη/θύματος παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως θύμα χρησιμοποιώντας άσχετες παρελθοντικές συγκυρίες για να μπερδέψει το θύμα.
9.Εκφοβίζει κρυφά το θύμα “Θα δεις, θα με χάσεις, θα…” με κεκαλυμμένο τρόπο για να δημιουργήσει φόβο μέσα του και να μπλοκάρει τη διαύγεια της σκέψης του θυματος.
10. Επιλέγει συνειδητά την “απροσεξία/αμνησία/αγνωσία” όταν στριμώχνεται και λέει “Δεν πρόσεξα/δεν θυμάμαι/δεν ήξερα” ενώ δεν ισχύει κανένα απο τα τρία.
Το Gaslighting είναι μορφή κακοποίησης. Ίσως να είναι απο τις χειρότερες επειδή είναι ΑΟΡΑΤΗ. Όταν μπορείτε να αποφύγετε τέτοιους ανθρώπους, ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΣΕΙ ΘΥΣΙΑ γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να χάσετε πολύτιμο χρόνο, ίσως και υλικά αγαθά, πάντως σίγουρα θα αμφισβητήσετε τον εαυτό σας σε όλα τα επίπεδα.
Εαν δεν μπορείτε να τους αποφύγετε, ζητήστε εξατομικευμένη βοήθεια διότι το κλειδί στην αντιμετώπιση του “gaslighting” δεν ειναι οι έξυπνοι ελιγμοί. Είναι η αίσθηση της βαθιάς εκτίμησης του εαυτού μας.