Ψυχολογία

ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΔΥΣΑΡΜΟΝΙΑ …..

ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΔΥΣΑΡΜΟΝΙΑ (Cognitive dissonance)

Όχι, μην τρομάζετε με τον όρο αυτόν. Δεν είναι πολύπλοκος στην κατανόηση του. Είναι εκείνες οι φορές που είπαμε: “θα κόψω το κάπνισμα, θα χάσω βάρος”, κι όμως καταλήξαμε με δύο πακέτα τσιγάρα στο χέρι και μία αγανακτισμένη ζυγαριά στο πάτωμα. Γνωστική δυσαρμονία είναι όταν το μέσα και το έξω τσακώνονται γιατί δεν τους έκανες φίλους από παιδί.

Πώς άλλωστε; Όταν τρως για να μουδιάσεις και καπνίζεις να ξεχάσεις; Αυτή η λειτουργία μέσα μας λέγεται δυσαρμονία επειδή ένας πληγωμένος άνθρωπος στο σεντούκι των μνημών του κρατά γερά στα χέρια του ψευδαισθήσεις για την αγάπη προς τον ίδιον. Μπήκαμε σε “εκ προοιμίου” χαμένους πολέμους με πανοπλία ένα ανυποψίαστο “εγώ” κι ελπίσαμε στο ανέλπιδο: “Αν μείνω με εκείνον, θα αλλάξει και δεν θα με χτυπάει πια”, “Αν μείνω μαζί της, θα την πείσω για το πόσο την αγαπώ και θα πάψει να γκρινιάζει”.

Εκείνο το παιδάκι που έψαχνε ασυνείδητα λύσεις για την φαυλότητα του γονέα το θυμάστε; Αντιστεκόμαστε στο σωστό επειδή με το λάθος χτίσαμε ψευδή εαυτό. Μπορούμε όμως να αλλάξουμε. Δεν θα αλλάξεις επειδή ξαφνικά θα είσαι χαρούμενη να είσαι 100 κιλά, ούτε επειδή η κακοποίηση του άλλου θα σου γίνει διαχειρίσιμη.

Θα αλλάξεις όταν εκείνος ο στρατιώτης μέσα σου, σού αποκαλύψει τους λόγους που μένεις εκεί. Έχουν θαφτεί πολλές ζωές σε λιποκύτταρα, πολλά παιδιά σε οικογένειες, που η βουβή ταινία των ανείπωτων συναισθημάτων έφερε μέχρι και θάνατο.

Δυσαρμονία λένε οι ψυχολόγοι. Πείτε το αλλιώς: Ζωή-Θάνατος. Απλά…