Η Ιστορία μας

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ

Written by admin

Για αιώνες η δραχμή ήταν ένα από τα νομίσματα του νομισματικού συστήματος του αρχαίου Ελληνικού κόσμου, αφού αρκετές πόλεις-κράτη εξέδωσαν νομίσματα με το όνομα αυτό με πιο γνωστά το αργυρό δίδραχμο του Φείδωνα, το Αθηναϊκό τετράδραχμο και το τετράδραχμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Παρόλο που μία αθηναϊκή δραχμή είχε διαφορετικό βάρος από την δραχμή άλλων πόλεων, είχε σταθερή αξία στην ίδια πόλη-κράτος δηλαδή:

1 δραχμή ισοδυναμούσε με 6 οβολού

2 δραχμές ισοδυναμούσαν με 1 στατήρας

100 δραχμές ισοδυναμούσαν με 1 μνα και

6000 δραχμές ισοδυναμούσαν με 1 τάλαντο

Σχετική εικόνα

Την περίοδο της ακμής της Αθήνας κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. μέχρι και την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου το αθηναϊκό τετράδραχμο αποτέλεσε το πλέον διαδεδομένο νόμισμα. Στη μια όψη του απεικονίζεται η Αθηνά και στην άλλη το σύμβολο της πόλης των Αθηνών, η γλαύκα (κουκουβάγια), το οποίο ήταν πιο γνωστό ως Αθηναϊκή γλαύκα.

Ο μύθος που δημιουργήθηκε γύρω από τον Μεγάλο Αλέξανδρο και τις κατακτήσεις του συντέλεσε ώστε να κοπούν δραχμές που να τον απεικονίζουν από τους επιγόνους του αλλά και από άλλους ηγεμόνες πολύ μετά τον θάνατο του.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΡΑΧΜΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Μετά τις Ρωμαϊκές κατακτήσεις επικράτησε το δηνάριο ως νομισματική μονάδα με αποτέλεσμα η δραχμή να αρχίζει να εκλείπει και στο τέλος να καταργηθεί. Παρά την κατάργησή της όμως συνέχισε να χρησιμοποιείται στον Ελληνικό χώρο και άλλα μέρη της Ευρώπης από την πρώτη Βυζαντινή εποχή μέχρι και σήμερα ως μονάδα βάρους. Κάποτε ήταν γνωστή και ως “δραμή” και πιθανότατα από εκεί να προέρχεται το «δράμι» αλλά και άλλες ευρωπαϊκές μονάδες βάρους όπως το drahm ή dram.

Το νόμισμα με την ονομασία «δραχμή» προτάθηκε για πρώτη φορά για το νέο κράτος, στις 12 Ιουνίου 1822 από το Εκτελεστικόν. Στην πράξη  όμως αυτό έγινε λίγο μετά την αναρρίχηση του Όθωνα στο θρόνο της Ελλάδας και την άφιξη του στο Ναύπλιο στις 25 Ιανουαρίου 1833. Στις 8 Φεβρουαρίου 1833 η δραχμή αντικαθιστά τον φοίνικα, σύμφωνα με βασιλικό διάταγμα του «περί ρυθμίσεως του νομισματικού συστήματος». Η νέα νομισματική μονάδα υποδιαιρείται σε 100 λεπτά. Από τότε και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2002, η δραχμή ήταν νομισματική μονάδα του σύγχρονου Ελληνικού κράτους.

Η καθιέρωση της δραχμής το 1833 ήταν μια προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας να συνδέσει το νεοσύστατο ελληνικό κράτος με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΡΑΧΜΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Το νέο νόμισμα είχε βάρος 4,477 γραμμάρια, με 4,029 γραμμάρια καθαρό ασήμι και 0,448 χαλκός. Η ισοτιμία ορίστηκε στα 0,895 του γαλλικού χρυσού φράγκου. Τα πρώτα νομίσματα κόπηκαν στη Βαυαρία από μήτρες που κατασκευάστηκαν στο Μόναχο από τον Κόνραντ Λάνγκε. Αν και το βασιλικό διάταγμα είχε ημερομηνία 8 Φεβρουάριου 1833, στην πρώτη δραχμή αναγράφεται το έτος ανάρρησης στο θρόνο του Όθωνα ως βασιλιά της Ελλάδας, δηλαδή το 1832.

Παρόλο που η Ελλάδα τον Απρίλιο του 1867 υπόγραψε συμφωνία με τη Λατινική Νομισματική Ένωση, ώστε η δραχμή να ακολουθήσει τους κανόνες ισοτιμιών της ένωσης, λόγω των πολέμων και της οικονομικής κρίσης αυτό δεν έγινε κατορθωτό πριν από το 1910. Με την ένταξη της δραχμής στην Ένωση αυτή εξισώθηκε με τα άλλα νομίσματα, όπως το γαλλικό φράγκο. Σε πολλές εκδόσεις των χαρτονομισμάτων της Εθνικής Τράπεζας η ονομαστική αξία στην πίσω πλευρά του γραμματίου αναγραφόταν στα γαλλικά francs. Ίσως και να είναι αυτός ο λόγος που μέχρι τις δεκαετίες του 70-80, οι Έλληνες αποκαλούσαν τη δραχμή και φράγκο (πχ τα κέρματα των 2 δραχμών αποκαλούνταν δίφραγκα).

Η δραχμή κατά την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και με τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν τότε, υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της, με αποτέλεσμα χαρτονομίσματα που τυπώθηκαν  με ονομαστική αξία ακόμα και δισεκατομμυρίων δραχμών, η ανταλλακτική αξία να ήταν μηδαμινή.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΡΑΧΜΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας και συγκεκριμένα κατά τον Νοέμβριο του  1944 η παλιά και υποτιμημένη δραχμή αντικαταστήθηκε με μια νέα με ισοτιμία που ορίστηκε σε 50.000.000.000 παλιές δραχμές για καθεμία νέα. Στη συνέχεια το 1954  αντικαταστάθηκε με μια  νέα με αναλογία
1000 δραχμές προς μία νέα.

Την 1η Ιανουαρίου 2001 υιοθετήθηκε το ευρώ, ενώ την 1η Ιανουαρίου 2002 το εισήχθηκε επίσημα ως νόμισμα παράλληλα με τη δραχμή μέχρι και την 1η Μαρτίου, οπότε και η δραχμή έπαψε να είναι σε κυκλοφορία στην Ελλάδα.