Η Ιστορία μας

Ιερά Μονή Ρουσάνου – Μετέωρα

Πάνω σε ένα εντυπωσιακό κατακόρυφο και απότομο βράχο του πέτρινου δάσους των Μετεώρων, με τις Ιερές Μονές, βρίσκεται η Ιερά Μονή Ρουσάνου. Το μοναστήρι καλύπτει ολόκληρο το πλάτωμα της κορυφής του βράχου, του οποίου φαίνεται σαν φυσική απόληξη.

Δεν είναι γνωστό πού οφείλει την ονομασία Ρουσάνου το μοναστήρι. Το καθολικό της μονής είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και η Μονή, είναι γνωστή ως Μονή της Αγίας Βαρβάρας, η οποία είναι προστάτιδα του μοναστηριού.

Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΡΟΥΣΑΝΟΥ

Η ιστορία του μοναστηριού χάνεται μέσα στην παράδοση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1388 από τους ιερομόναχους Νικόδημο και Βενέδικτο. Όμως είναι βέβαιο, ότι ανάμεσα στα έτη 1527 και 1529 οι Γιαννιώτες αδελφοί ιερομόναχοι Ιωάσαφ και Μάξιμος, πήραν την άδεια από τον τοποτηρητή της επισκοπής Σταγών, μητροπολίτη Λαρίσης Βησσαρίωνα και από τον ηγούμενο του Μεγάλου Μετεώρου, να εγκατασταθούν και να μονάσουν στο βράχο του Ρουσάνου. Όταν αναρριχήθηκαν στο βράχο βρήκαν μόνο ερείπια και χαλάσματα. Το 1530 έκτισαν το καθολικό στη θέση της ερειπωμένης εκκλησίας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και ανακαίνισαν το μοναστήρι.

ΜΕΤΕΩΡΑ

Κατά καιρούς το μοναστήρι χρησίμευσε ως καταφύγιο και άσυλο κατατρεγμένων ατόμων. Το 1757 κατέφυγαν στη μονή πολλοί Τρικαλινοί, για να γλιτώσουν από την καταδίωξη του Τούρκου πασά της περιοχής. Αλλά και κατά τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 πολλές οικογένειες της Καλαμπάκας και του Καστρακίου ζήτησαν άσυλο και βρήκαν θαλπωρή και ασφάλεια κάτω από τη φιλόξενη στέγη του μοναστηριού.

Η Μονή κατά τη διάρκεια της κατοχής λεηλατήθηκε όχι μόνο από εισβολείς, αλλά και κακοποιούς. Από τις λεηλασίες γλίτωσε η μισή Τίμια Κάρα της Αγίας Βαρβάρας, που φυλαγόταν για αιώνες στο μοναστήρι. Η άλλη μισή Κάρα βρισκόταν στο Μυστρά. Σήμερα ολόκληρη η Κάρα της Αγίας Βαρβάρας βρίσκεται στην Αγία Επίσκεψη στα Τρίκαλα.

Μεταξύ άλλων έκλεψαν και πολλά χειρόγραφα, αφού στη Μονή πρέπει να λειτουργούσε εργαστήριο αντιγραφής χειρογράφων. Επικεφαλής του εργαστηρίου ήταν ο γνωστός κωδικογράφος, ρουσανίτης ιερομόναχος Παρθένιος. Από αυτά σώθηκαν 50, τα οποία φυλάγονται σήμερα στο μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου.

Η ανάβαση στο Μοναστήρι μέχρι το 1897 γινόταν με ανεμόσκαλες και δίκτυ. Αργότερα δύο ξύλινες γέφυρες εξυπηρετούσαν τους Μοναχούς και τους επισκέπτες. Η ανάβαση κρατούσε περίπου 30 λεπτά και ήταν πολύ δύσκολη. Σήμερα γίνεται άνετα με σκαλοπάτια από τσιμέντο και δύο μικρές στερεές γέφυρες, που κατασκευάστηκαν το 1930 και αντικατέστησαν την ξύλινη γέφυρα, που έγινε το 1868. Στις 24 Φεβρουαρίου του 1989,  στη μονή εγκαταστάθηκαν 8 μοναχές με ηγουμένη τη μοναχή Φιλοθέη.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΡΟΥΣΑΝΟΥ

Τη Μονή  μπορείς να την επισκεφθείς καθημερινά από τις 09.00 – 18.00, κατά τους Καλοκαιρινούς μήνες και από τις 09.00 – 1400, το Χειμώνα, εκτός Τετάρτη. Ο επισκέπτης από τον εξώστη του Μοναστηριού αντικρίζει τις ερειπωμένες Μονές του Παντοκράτορος, του Προδρόμου και της Αγίας Μονής.  Είναι η στιγμή που νοιώθεις ότι βρίσκεσαι στον ουρανό, μαζί με τις ψυχές των Αγίων, Οσίων και Ερημιτών. Γι’ αυτό και η περιοχή λέγεται Άγια Μετέωρα.