Η Ιστορία μας

Ιερά Μονή Σπηλιάς – Αγράφων

Written by admin

Στην πανέμορφη οροσειρά των Αγράφων της Πίνδου, κοντά στο χωριό Κουμπουριανά, διακρίνουμε την Ι. Μονή Παναγίας Σπηλαιωτίσσης. Η Μονή, η οποία υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων, μοιάζει να είναι κρεμασμένη πάνω στο βράχο, σε υψόμετρο 1000 μέτρων και η θέα από εκεί ψηλά είναι πανέμορφη.

 Στο χώρο της Μονής συναντάμε δύο Ναούς. Ο μικρότερος και πιο παλιός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και χτίστηκε το 1064 και ο μεγαλύτερος, που είναι και το καθολικό της Μονής, τιμάται στη μνήμη της Ζωοδόχου Πηγής. Στη Δεσποτική εικόνα του Χριστού ως Μεγάλου Αρχιερέως υπάρχει η επιγραφή: «Ἐλάχιστος Θεόδωρος ἁγιογράφος ἀπὸ τὴν Μεγαλοβλαχίαν ἐκ κώμης Βουκουρέστι, Ἔτει ΑΨΛΖ». Γύρω από τους δύο Ναούς σώζονται κελιά και ο φρουριακὸς περίβολος.

 Είναι ευρύτερα γνωστή για τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, η οποία φυλάσσεται όλο το χρόνο στη Ιερά Μονή, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Η ονομασία της προέρχεται από τη σπηλιά που βρίσκεται στο βράχο κάτω από το Μοναστήρι.

 Στo πανηγύρι της μονής, τον Δεκαπενταύγουστο, μερικοί προσκυνητές έβλεπαν την ίδια την Παναγία να στέκεται πελώρια στην άκρη του γκρεμού με τα χέρια της ανοιχτά  για να προσέχει αυτούς που πήγαιναν να την τιμήσουν, μην ξεγλιστρήσει κανείς στο βάραθρο. Ακόμη λένε πως κανείς ποτέ δεν χάθηκε από όλους όσους κατευθύνονταν εκεί.

 Η παράδοση αναφέρει, ότι δύο αδελφοί μοναχοί ο Παρθένιος και ο Αθανάσιος που μόναζαν στη μονή του Αγίου Χαραλάμπους, στη γειτονική Στεφανιάδα, ξεκίνησαν για προσκύνημα στους Αγίους Τόπους. Όταν σταμάτησαν για να διανυκτερεύσουν είδαν στον ύπνο τους την Παναγία να τους δίνει εντολή να ανέβουν στον βράχο πάνω  από τη σπηλιά, γιατί εκεί θα βρουν τους «Αγίους Τόπους». Πράγματι το πρωί οι δύο μοναχοί σκαρφάλωσαν στο βράχο, μπήκαν στη σπηλιά και βρήκαν την εικόνα της Παναγίας. Έτσι αποφάσισαν την ίδρυση της Μονής. Οι δυσκολίες που προέκυψαν κατά την οικοδόμηση της Μονής ήταν πολλές. Μια από αυτές ήταν η έλλειψη νερού. Τότε η Παναγία εμφανίστηκε σαν απλή γυναίκα μαζί με ένα μάστορα και του είπε να τρυπήσει ένα βράχο κοντά στη Σπηλιά. Έτσι βρέθηκε το πολύτιμο νερό «Η Μάνα», όπως λέγεται, η οποία μέχρι σήμερα υδρεύει το μοναστήρι.

Στην ιστορική της πορεία πρόσφερε πολλά, αφού η Μονή έπαιξε σημαντικό ρόλο στους αγώνες του 1821. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης έκανε συχνά πολεμικές συσκέψεις και συμβούλια στην Ιερά Μονή αφού η θέση της είχε ιδιαίτερη στρατηγική σημασία. Η επαναστατική κυβέρνηση στα 1867 είχε την έδρα της στην Ιερά Μονή.  Χρησίμευσε ως καταφύγιο των Κλεφταρματολών, ενώ συνέλαβε σημαντικά στην επανάσταση του 1821. είχε επίσης ρόλο στην Θεσσαλική επανάσταση του 1854 και παρόλο που καθίσταται στόχος των υπεράριθμων τουρκικών δυνάμεων προσφέρει πολύτιμο καταφύγιο στους Θεσσαλούς.  Το 1878 ήταν το αρχηγείο της Θεσσαλικής Επανάστασης που οδήγησε στην οριστική απελευθέρωση το 1881.

 Από το 1963 όμως που κοιμήθηκε ο τελευταίος μοναχός της ο Δαβίδ και μέχρι το 2004, παρόλο που είχε ιερείς που πρόσεχαν τους ναούς δεν είχε εγκατασταθεί καμία αδελφότητα. Το 2004 εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι μοναχοί και σήμερα η Μονή αριθμεί 6 μοναχούς και ένα δόκιμο

 Η διαδρομή ως τη Μονή δεν είναι κοπιαστική και χρειάζεσαι περίπου μιάμιση ώρα για να φθάσεις από το Μουζάκι στη Μονή, δηλαδή 41 χιλιόμετρα ασφαλτωμένος δρόμος. Μόνο ένα τμήμα περίπου 6 χιλιόμετρα είναι χωματένιος κι αυτός μετά το Χάνι Νασιώκα.