Η Ιστορία μας

Λίμνη Στεφανιάδα – Η Ήρεμη Σιωπή της Φύσης

Avatar
Written by admin

H Λίμνη Στεφανιάδα δημιουργήθηκε όταν μια ημέρα, η φοβερή πλαγιά στοιχειό, που ήταν βιότοπος φιδιών γλίστρησε από το βουνό Σμίνικο το 1963 και έφραξε τον ποταμό Στεφανιώτη που είναι ένας από τους δυνατούς παραποτάμους του Αχελώου. Το γεγονός συντάραξε την περιοχή αλλά, ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα. Έτσι με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε η νεώτερη και βαθύτερη λίμνη της Ελλάδας κοντά στα βουνά της Αργιθέας η οποία έχει επιφάνεια 173 στρέμματα και βάθος πάνω από 154 μέτρα. Η Λίμνη Στεφανιάδα είναι γεμάτη ψάρια καθώς αρκετοί πληθυσμοί τους κλείστηκαν μέσα όταν έγινε το φράξιμο και από τον εμπλουτισμό της που ακολούθησε κατά τα κατοπινά χρόνια.

Ένας κρυμμένος παράδεισος ανάμεσα σε επιβλητικούς ορεινούς όγκους, σε υψόμετρο 675μ. με σμαραγδένιο χρώμα, που στην επιφάνειά της καθρεφτίζονται οι κορυφές της Αργιθέας. Ένας τόπος που οι ντόπιοι τον έλεγαν στοιχειό, γιατί τα μεγάλα φίδια που ζούσαν εκεί τρόμαζαν τους ανθρώπους της Στεφανιάδας, όταν περνούσαν από εκεί.

 Κυριολεκτικά χωμένη στην ορεινή περιοχή των Αγράφων, απέχει 70 χλμ. από την Καρδίτσα και 65 χιλιόμετρα από τη λίμνη πλαστήρα. Είναι σχετικά κοντά στη Ι. Μονή Σπηλιά και θα τη συναντήσεις στο μέσο της διαδρομής από τη Μονή προς την κοιλάδα του Αχελώου.

 Τότε η Στεφανιάδα ήταν ακόμη ένα από τα πιο δυνατά χωριά της Αργιθέας, καθώς η κοινότητά της αριθμούσε περί τις 400 ψυχές ενώ τα κοπάδια της ξεπερνούσαν τα 40.000 γιδοπρόβατα, αλλά σιγά-σιγά και για τους ίδιους λόγους που ερήμωσε όλη η ορεινή Ελλάδα, έφτασε σήμερα, μισό αιώνα μετά, και οι τρεις συνοικισμοί της (Ρωμιά, Αετοχώρι, Γ’ Μάραθος) να αριθμούν ελάχιστους μόνιμους κατοίκους και μόνο 400 ζωντανά από ένα μόνο κτηνοτρόφο που έχει ακόμα μαντριά στην περίφημη Πλάκα.


Η διαδρομή δεν είναι και εύκολη αφού μεγάλο μέρος της είναι χωματόδρομος και κάποια σημεία της είναι δύσβατα, είτε με αυτοκίνητο είτε και με μηχανή. Φτάνοντας όμως στο καφενεδάκι που βρίσκεται ακριβώς από πάνω της και δείτε τη θέα τότε οποιαδήποτε κούραση ή ταλαιπωρία κατά τη διαδρομή θα εξαφανιστεί και θα σε κατακλύσει η απόλυτη γαλήνη και η ήρεμη σιωπή της φύσης. Ακόμα και ο δρόμος για τη λίμνη είναι απολαυστικός από θέμα ομορφιάς και θεάματος αφού υπάρχουν σημεία με εξαιρετική θέα είτε απέναντι από κάποια σχετικά απομονωμένα χωριά (Βλάση) είτε σε πέτρινα γεφύρια (καμάρα Στεφανιάδας) είτε από το πέρασμα του ρέματος της Πλατανιάς που κυλάει σε ορισμένα σημεία παράλληλα στο χωματόδρομο και δημιουργεί εξαιρετικές εικόνες.