ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ

1.  Αμφισβητώ κάθε στιγμή τις δυνατότητές μου επομένως μην με κατακεραυνώνετε όταν αποτυγχάνω σε κάτι. Ζω ήδη σε κινούμενη άμμο μέσα μου.

2. Θέλω να αρέσω στο άλλο φύλο όμως δεν έχω εξοικειωθεί ακόμα με την σεξουαλικότητα μου. Μη μου το παίζετε άνετοι με το σεξ, ούτε κρυψίνοες. Παρακολουθήστε με διακριτικά και αδιάλειπτα. Θα κάνω πως δεν το ξέρω αλλά θα το εκτιμήσω.

3. Έχω περίσσια ενέργεια κάθε μέρα, βοηθήστε με να έχω ισορροπία ανάμεσα σε ό,τι κάνει το μυαλό μου, το σώμα μου και το συναίσθημά μου. Πολλές φορές θα χύσω το μπολ από βιασύνη, αφήστε με να τα μαζέψω μόνος μου.

4. Αν φέρω κακό βαθμό στα μαθηματικά ρωτήστε με αν είναι από κάτι που δεν έμαθα ή που δεν κατάλαβα. Αν είναι από το πρώτο βάλετε μου συνέπεια, αν είναι το δεύτερο καθήστε μαζί μου να μου τα διδάξετε. Θα έχω κενά όλη μου τη ζωή αν δεν το κάνετε.

5. Αν σας λέω ψέματα για την καθημερινότητα, αναρωτηθείτε αν μου έχετε πει ψέματα εσείς για τη ζωή σας. Αν ναι, βρείτε τα, αποκαλύψτε τα μου με γενναιότητα και βοηθήστε με να απαλλαγώ από τα δικά μου.

6. Αν κάνω παρέα με φίλους που έχουν έπαρση αναρωτηθείτε αν έχω πολύ χαμηλή ή πολύ υψηλή αυτοεκτίμηση. Κανένα από τα δύο δεν είναι καλό. Επισημάνετε μου το και δείτε πώς θα το διαχειριστώ.

7. Αν είμαι πολύ κλειστός, ψάξτε μήπως ανοίγομαι αλλιώς. Μήπως γράφω, μήπως ακούω μουσική; Δεν είναι μόνο η επικοινωνία με λέξεις ο τρόπος να ανοίγομαι. Αν δεν βρείτε τίποτα τότε ανοίξτε πρώτα εσείς τη δική σας κλεισούρα. Αν δεν έχετε τότε μιλήστε για οτιδήποτε χωρίς γκρίνια ή φόβο. Χτίστε γέφυρα και περιμένετε να έρθω…

8. Αν έχω άγχος ή ψυχοσωματικά συμπτώματα ψάξτε ποιον από τους δύο μου γονείς ενσαρκώνει το σώμα μου. Πάντως όχι εμένα. Δεν πρόλαβα να αγχωθώ πραγματικά για τη ζωή μου επομένως κάτι με κάνει και αγωνιώ για τη δική σας.

9. Αν αντιμιλώ ή θέλω να λέω τον τελευταίο λόγο, αφήστε με να τσακώνομαι με τον εαυτό μου γιατί μάλλον το κάνω επειδή κάποτε μου μιλούσατε τόσο πολύ που τώρα κουφάθηκα. Αφήστε με να έχω τη τελευταία λέξη, ούτως ή άλλως ξέρω…Εσείς είστε οι γονείς κι αυτό δεν αναιρείται με λέξεις.

10. Αν θέλω να λείπω από το σπίτι πολλές ώρες πηγαίνετε ένα ταξίδι και αφήστε με μόνο. Δείτε πώς διαχειρίστηκα την εμπιστοσύνη, την ευρυχωρία και τον κενό χρόνο.

Εκεί θα μάθετε πολλά για μένα αλλά περισσότερα θα μάθετε για εσάς!