Κοινωνικά

ΟΡΙΣΜΟΙ ΜΥΘΟΙ-ΑΛΗΘΕΙΕΣ

1. «Φιλία»: Δεν σημαίνει ούτε «αυλικοί» να με κολακεύουν, ούτε βρυκόλακες να μου ρουφούν το αίμα. Εάν ο απώτερος στόχος της δεν είναι η αδελφοποίηση, τότε ψάξε να βρεις με ποιο αντικείμενο πραγματεύονται την συναλλαγή αμφότερα τα μέλη. Φιλία σημαίνει ζωή και θάνατος μαζί.. Τίποτε λιγότερο.

2. «Εαυτός»: Δεν ειναι το ΕΓΩ μας, είναι η ταυτότητά μας. Έχουν σχέση αντιστρόφως ανάλογη. Οσο περισσοτερο γνωρίζεις τον εαυτό σου, τόσο απομακρύνεσαι απο το εγώ σου. Το εγώ φοβάται να ζήσει συνδεδεμένο, ο εαυτός υπάρχει μόνο για να συνδέεται.

3. «Σύνδεση»: Ουσιαστικά είναι συνώνυμη του βάθους, της ενσυναίσθησης και της ευσπλαχνίας. Είναι διακαής πόθος της ψυχής, είναι λόγος να ζεις. Για να την εχεις με άλλους, πρέπει πρώτα να την έχεις με τον εαυτό σου. Εαν δεν την έχεις, ξεκίνα να μιλάς στον καθρέπτη. Κατι θα ξεκινησει εκει… Εαν δεν βρεις άκρη, πάρε βοήθεια.

4. «Καθρέπτης»: Πεδίο όλων των μαχών. Αντικείμενο ελλάσσονος σημασίας για το κραγιόν και τη μασκάρα. Σημαντικό αντικείμενο κυρίως για συναίσθημα και υπαρξιακή επιβεβαίωση. Όταν κοιταχτείς σε αυτόν και απορήσεις ποιον βλέπεις, σημαίνει πως έζησες πολύ καιρό με έναν ξένο μέσα σου. Φέρσου με επιείκια και ξανασυστήσου στον καθρέπτη. Η κώμη ας χτενιστεί μετά.

5. «Το άλλο φύλο»: Η σωστή και ισότιμη προσωπική σχέση ανάμεσα στα δύο φύλα είναι μαραθώνιος, αρχίζει με φρου φρου και αρώματα που κρατάει πολύ λίγο και μόνο στο 20% φτάνει στον τερματικό σταθμό. Οι περισσότεροι απειλούνται, φοβούνται, εκδικούνται και στο τέλος κάνουν εθελούσια έξοδο. Αυτοί που δεν στέλνουν σήμα προειδοποίησης, την έχουν κάνει ήδη. Μοιάζουν με τους αυτόχειρες. Όσο περισσότερο φωνάζεις, τόσο λιγότερο θέλεις να φύγεις. Αλλά μία μερα ΘΑ ΦΥΓΕΙΣ.

6. «Ψυχική Διαταραχή»: Δεν ανήκει στους λίγους, ανήκει σε πολλούς, πολύ περισσότερους από οσο νομίζεις. Οι πιο επικίνδυνοι άνθρωποι είναι εκείνοι που είναι τόσο διαταραγμένοι μέσα τους που πλέον δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Ενδύονται την φυσιολογικότητα και διαλύουν υγιείς ιστούς άλλων. Κυρίως των παιδιών τους. Κυκλόφορούν ανάμεσα μας, μην τους ψάχνετε στα ψυχιατρεία. Εκεί έχει τους ταλαιπωρημένους.

7. «Αυτο-αγάπη»: Δεν ειναι εγωισμός, είναι το αντίθετο. Είναι σιωπή, σεβασμός και φροντίδα. Όποιος αγαπάει τον εαυτό του, αγαπά όλο τον κόσμο γιατι στα μάτια του βλέπει τη λερναία ύδρα του δικού του εγώ που σκότωσε. Εαν δεν σκοτώσεις τέρατα μέσα σου, τότε όλοι θα σου φαίνονται τέρατα και εσύ δεν θα αγαπάς τον εαυτό σου.

8. «Διατροφή»: Εάν θέλεις να χάσεις βάρος και δεν μπορείς, τότε ψάξε ποιο βαρος κουβαλάς στη ψυχή σου γιατί όσα εμφανίζονται στο σώμα μας, έχουν διαδραματιστεί πρωτίστως στη ψυχή μας. Κανένας δεν αδυνάτισε επειδή έκοψε μόνο το φαγητό. Έκοψε πρώτα μία πείνα στη ψυχή του, το στόμα ακολουθησε.

9. «Οικογένεια»: Το αίμα νερό δεν γίνεται όμως το νερό μπορεί να γίνει αίμα εαν αγαπάς. Απομυθοποιήστε την έννοια της οικογένειας, οχι γιατί δεν έχει αξία αλλά γιατί συνήθως είναι υπερτιμημένη. Οικογένεια είναι αυτός που θα ξενυχτήσει μαζί σου στο νοσοκομείο ακόμη και όταν δεν θα το χρειάζεσαι πια.

10. «Θυμός»: Αποδιοπομπαίος τράγος των συναισθημάτων, ένοχος για όλα. Κι όμως! Ο θυμός κρατάει ζώσα την επιθυμία του ανθρώπου για να συνεχίσει να συνδέεται. Μεγάλο εργαλείο για να κινηθείς, να αναμορφωθείς και να μεταμορφωθείς. Κυρίως όταν μάθεις να θυμώνεις υγιώς ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ.
christina bogiatzi
Παιδοψυχολόγος-Λογοπαθολόγος