ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ (ΟΔΗΓΟΣ)

1. Δείξε μου πως να μην διαχωρίζω την αξία των ανθρώπων βάσει φυλής γιατί εάν το κάνω αυτό, θα ζήσω όμηρος μιας εσωτερικής στειρότητας ανάμεσα στους ανθρώπους και θα είμαι πάντα ενας φτωχός συνάνθρωπος.

2. Δίδαξε μου τους πολιτισμούς μέσα από τη μάθηση για να μην μου φαίνεται ξένος ή παράξενος ένας Κινέζος ή ενας Αφρικανός όταν τον αντικρυσω, προετοίμασε με για τον κόσμο πριν βγω σε αυτόν.

3. Μάθε μου την ιστορία της ανθρωπότητας και δώσε έμφαση στα εγκλήματα του ρατσισμού και των άδικων διακρίσεων ώστε να βάλω στο σάκκο της προσωπικότητας μου γνώσεις και όχι στερεότυπα.

4. Μην χαρακτηρίζεις ανθρώπους βάσει χρώματος όπως «ο Μαύρος» γιατί έτσι θα μου μάθεις να αφαιρώ τα πρόσωπα από τους ανθρώπους και να τους βλέπω σαν αντικείμενα. Στο τέλος θα γίνω και εγώ ένα για αυτούς.

5. Εάν θέλεις να με προστατεύσεις από ρεαλιστικά κοινωνιολογικά δεδομένα, ενημέρωσε με για κάποια κοινά στοιχεία κάποιων κοινωνικών ομάδων αλλά τόνισε μου πως αυτά είναι μόνο η μάζα. Ίσως μια μέρα σε διαψεύσω ευχάριστα γιατί η δική μου γενιά ίσως καταρρίψει παλαιότερες γενιές.

6. Εάν ζήσω με στερεότυπα ανθρώπων, θα χάσω τους ανθρώπους και μια μέρα ίσως αυτά τα ίδια στερεότυπα πλήξουν εμένα. Κάνε με ελεύθερο.

7. Απόδειξε μου πως η αγάπη είναι πανανθρώπινη, παντοδύναμη και νικά πάντα στο τέλος. Απόδειξε μου πως όποιος έχει μάτια να διακρίνει αρνητικά το διαφορετικό από τον ίδιο, τότε ούτε ο ίδιος ξέρει ποιος είναι.

8. Πάρε με σε μέρη που υπάρχει διαφορετικότητα, σε νοσοκομεία, σε άλλες χώρες, σε οποιοδήποτε μερος δείχνει να αντιβαίνει στους δικούς μας κοινούς γνωστούς δρόμους γιατί ετσι θα έχω οικειότητα και θα μπορώ να αγαπώ και όχι να φοβάμαι τη ζωή μου όπου και αν θα με πηγαίνει το κύμα.