Κοινωνικά ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΠΡΟΕΦΗΒΙΚΟΣ ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟΣ

Μία μέρα θα μιλήσω και θα βροντήξει όλη η γη γιατί δε μπορώ να βλέπω άλλες ζωές στο καλάθι των αχρήστων από τόσο νωρίς. Προσέχετε εαυτούς και αλλήλους, ας αφήσουμε επιτέλους κάτω τα αξεσουάρ περιττής ψευτο-φροντίδας στα παιδιά μας.

Δεν ενηλικιώνονται αν τους πάρεις ακριβά ρούχα, μεγαλώνουν αν τσαλακώσουν τα παλιά τους. Εκείνα τα χιλιοφορεμένα σχεδόν τρύπια αντικείμενα που αγάπησαν γιατί ήταν δική τους επιλογή να τα αγοράσουν και να τα κάνουν κομμάτι του εαυτού τους.

Δε μεγάλωσε κανείς αν δεν έμαθε να αναλαμβάνει ευθύνη για τα σωστά, τα λάθος, τα κατά λάθος και τα επίτηδες. Η αγάπη δεν έχει ψέματα μέσα, έχει μόνο αλήθεια. Κανένας δεν αγάπησε τον εαυτό του αν δεν έμαθε ποιος είναι.

Ας αφήσουμε τα παιδιά μας να αναμετρηθούν με το εγώ τους, ας πέσουν στο κενό για λίγο, ας κλάψουν, ας απορήσουν ποιοι είναι χωρίς να πέσουμε σαν ομπρέλα να σκιάσουμε με δικούς μας φόβους τη ζωή τους. Όχι! Μη το μπερδέψεις με την αυστηρότητα. Δεν έχει αυστηρότητα η αλήθεια, έχει μόνο αδιαμφισβήτητο φως που μισές φορές ανοίγει τα μάτια σου για δρόμους κι άλλες τυφλώνει τους οδοιπόρους της.

Αφήστε τα παιδιά να προσπαθήσουν να νικήσουν έναν φθαρτό εαυτό γιατί όλα φθείρονται και αν δεν εκπαιδεύσεις εκεί το παιδί σου, τότε το καθιστάς εσύ ανάπηρο, όχι η φθορά.

Ο ναρκισσισμός ζει και βασιλεύει, παίρνει μορφή άγνοιας, έπαρσης και φθόνου ακόμη και σε παιδιά που αν εμείς δεν τα προστατεύαμε από την υγιή απώλεια, δεν θα τα είχαν κάνει παρέακι τους.