ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ

ΠΥΡΓΟΣ ΒΑΒΕΛ ή ΔΙΑΖΥΓΙΟ

Ο Πύργος της Βαβέλ ήταν κάποτε όμορφος, είχε πολύ κόσμο μα κατέληξε ερημωμένος κι ακατάληπτα πολύπτυχος. Όχι, μην τα βάζετε με το διαζύγιο. Πόσοι άνθρωποι χώρισαν, μα δεν διχάστηκαν όλοι! Κάποιοι έγιναν και καλύτεροι. ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ. Οι άνθρωποι φταίνε πριν από αυτό. Δεν άλλαξαν ούτε μετά από τις συμβολαιογραφικές πράξεις που θα επέτρεπαν στο διοξείδιο να φύγει για να μείνει το οξυγόνο.

Μα δεν υπογράφουν όλοι. Ξέρεις γιατί; Γιατί όποιος δεν πήρε χαμπάρι το διαζύγιο, δεν κατάλαβε ούτε τον γάμο! Ξαφνικά ο ένας δεν πληρώνει δίδακτρα, ό άλλος αδιαφορεί για το παιδί του, οι γιαγιάδες ξαναφοράνε ταμπελάκια μητρότητας με παράσημο παλαιότητας και διεκδικούν πια ζωή και θάνατο μαζί, ακόμη και από τα εγγόνια.

Ο πύργος της Βαβέλ αναβιώνει την ιστορικότητα του σαν σε Μέγαρο Μουσικής, που ενώ παίζει η ίδια μουσική, όλοι θυμούνται κάτι διαφορετικό. Μη μου μιλάτε λοιπόν για διαζύγια και χωρισμούς γιατί εγώ τον Πύργο της Βαβέλ τον έμαθα ακόμα και στους παντρεμένους, ακόμη κι εκεί που όλοι χαμογελούν μέχρι ένα τους παιδί να βαρέσει πτώχευση στον υγιή του ιστό και να τρέχουμε όλοι στους ειδικούς.

Μη μου μιλάτε για πατέρες που δεν είδαν το παιδί τους μετά το διαζύγιο γιατί δεν θα το έβλεπαν ούτε μες στον γάμο. Μη μου μιλάτε για μανάδες που ήθελαν να κάνουν ξέφρενη ζωή μετά το διαζυγιο γιατί έτσι θα έκαναν και παντρεμένες. Μονο που δεν θα τις υποψιάζονταν κανείς. Ο,τι είσαι πριν, αυτό θα γίνεις και μετά. Κανείς δεν έγινε άλλος άνθρωπος από ένα διαζύγιο. Απλώς εμφάνισε τον πραγματικό του εαυτό. Δεν είμαι υπέρ του διαζυγίου. Ποτέ δεν θα γίνω. Υπέρ της αλήθειας είμαι μόνο.

Ο Πύργος της Βαβέλ είναι σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας. Μιλάς με φίλους, λίγοι σε καταλαβαίνουν. Μιλάς με τα παιδιά σου, λίγο τα καταλαβαίνεις. Διάλεξε εσύ πεζούλι να σου φέρω πύργο! Μόνο ένας πύργος δεν πρέπει να υπάρχει ποτέ. Εκείνος ο ΕΝΑΣ όταν μιλάς με τον εαυτό σου. Εκεί δεν έχει πύργους. Έχει μόνο κιβωτούς.