Κοινωνικά

Σακίδιο ή βαλίτσα;

Πόσους τουρίστες κι αν βρήκες στο διάβα σου; Όλοι με σακίδιο, όλοι με όμορφες λέξεις; Η ψυχή ταξιδεύει είπε ο Πλάτωνας. Ο Χριστός είπε ότι ζει αιώνια. Έχεις παρατηρήσει πώς λένε το ίδιο πράγμα άνθρωποι άσχετοι που όμως ψάχνουν την αλήθεια; Αυτοί με το σακίδιο, γοητευτικοί στην αρχή, υπόσχονται το άπειρο μα δεν έχουν ούτε το τώρα. Αυτοί με βαλίτσες βαρετοί μα στο τέλος πεθαίνεις μαζί τους.

Βαρέθηκες το σακίδιο; Αυτό το απολιθωμένο παρελθόν που το έκαναν περίτεχνο και πολλά-υποσχόμενο μέλλον; Γνώρισες το σακίδιο που χωράει μέσα ο,τι πιούμε, ο,τι φάμε και ο,τι να ναι αρκεί να ζήσουμε άλλη μία μέρα κι ας είναι η τελευταία;

“Σακίδιο” λένε και όλοι φαντάζονται περιπέτεια μα η αγάπη δεν είναι περιπέτεια, είναι πέραν αυτής. Η πίστη δεν είναι κατά της λογικής. Είναι ΠΕΡΑΝ αυτής. Η αγάπη είναι ζωή, είναι αλήθεια και θάνατος μαζί. Η αγάπη δεν έχει σακίδια γιατί δεν χωράνε μέσα τίποτα δικό της. Δε χωράνε ούτε τη διάρκεια, ούτε την αντοχή της πόσο μάλλον τη συνοχή της.

Τα σακίδια θέλουν φωτογραφικές μηχανές να θυμούνται και να δείχνουν πού πήγαν χωρίς να έχουν πάει ποτέ εκεί. Η αγάπη δεν έχει σακίδια γιατί δεν έχει φευγιό. Δεν έχει αποβάθρες τρένων, ούτε αεροδρόμια. Δεν έχει αποχαιρετισμούς που πονάς, έχει μόνο ευεργετικές αποστάσεις να πάρεις ανάσα. Η αγάπη δεν έχει σακίδιο με πολλαπλές τσέπες για να ενσαρκώσεις διχασμένες προσωπικότητες εν ώρα ταξιδιού. Η αγάπη έχει βαλίτσες να ζήσεις με σοβαρότητα εκεί που θα ξαπλώσεις, εκεί που θα φας, εκεί που θα μιλήσεις και να είσαι παντού ο ΙΔΙΟΣ.

Το σακίδιο μεταφέρει μνήμες, η βαλίτσα μεταφέρει ζωές. Μισώ τα σακίδια. Εφήμερα, κουραστικά και στενά. Προτιμώ τις βαλίτσες. Θα πληρώσω κάτι παραπάνω όμως πατρίδα θα βρω.