ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ

ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ…..

Ταυτόσημη της ελευθερίας, της αγάπης και σίγουρα της αυτογνωσίας. Πριν απορήσετε εξηγούμαι: Τι θα πει «συγχωρώ»; Χωρώ μαζί σου, κάνω χώρο για εμάς, παραχωρώ ελευθερία, σου δίνω ανάσα στην αστοχία, σε αγαπώ. Γιατί το κάνω αυτό; Επειδή γνωρίζω τον εαυτό μου αρκετά ώστε να δω πόσο μικρός, μεγάλος, διπλανός ή περαστικός στη ζωή σου μπορώ να γίνω.

Γνωρίζω εμένα για να τοποθετήσω και τους δύο μας απέναντι, δίπλα, ενδιάμεσα ή οπουδήποτε αλλού μας αφήσει η συγχώρεση να σταθούμε. Δεν σου ζητώ να αλλάξεις, δεν ζητώ ούτε από εμένα να αλλάξω. Απλώς επιτρέπω στον εαυτό μου να σε δει πραγματικά, να κατανοήσει βαθιά ποιος είσαι.

Η συγχώρεση δεν είναι απλά ένα χίλιο- αναμασημένο δόγμα, δεν είναι ούτε ένα συνταγολόγιο των ψυχολόγων. Η συγχώρεση είναι γέννηση, αναγέννηση, ανάταση και ανάσταση μέχρι την αθανασία. Η συγχώρεση δεν εκπηγάζει της ηθικής, η ηθική διδάσκεται από τη συγχώρεση.

Συγχωρώ σημαίνει βιώνω, ενώνω, ξανοίγομαι και πετάω πέρα από όσα φαίνονται στο γυμνό μάτι. Βοηθώ τον εαυτό μου να εξανθρωπιστεί, να συναντήσει λεπτές χορδές των άλλων ή ξεχασμένες παραφωνίες δικές μου. Είναι η ευρυχωρία που οριοθετεί αυστηρά, αγαπητικά και προστατευτικά όλους που την ασκούν.

Αν δώσεις σε άνθρωπο πολύ χώρο εκεί θα τον γνωρίσεις γιατί θα δεις πως χρησιμοποιεί την ελευθερία του, ενώ αν του κλέψεις ένα δωμάτιο, θα έχει πάντα δικαιολογία πως τον στρίμωξες πρώτος.

Έψαχνα την απόδειξη για το άπειρο της ψυχής στο θάνατο του σώματος μα έκανα λάθος. Η ψυχή ανήκει στο άπειρο επειδή έχει διαβατήριο τη συγχώρεση. Δηλαδή την ελευθερία…Δηλαδή την αγάπη… Δηλαδή τον εαυτό της.