ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ

Ζημιογόνες Συμπεριφορές…..

Τέσσερις είναι οι πιο ζημιογόνες συμπεριφορές ενός ανθρώπου. Η κακοποίηση, η ενοχοποίηση, η χρήση και η εγκατάλειψη του άλλου.

Η κακοποίηση αποκτά προεκτάσεις λεκτικές, σιωπηλές και σωματικές καθώς βιάζει το θύμα να νιώσει «άσχημα», «άβολα» και κυρίως αμφισβητώντας τον εαυτό του. Η κακοποίηση είναι οποιαδήποτε συμπεριφορά που μας φέρνει αντιμέτωπους με την ανάγκη να αμυνθούμε για τα αυτονόητα μέσα μας.

Η ενοχοποίηση είναι δεύτερη κυρία του άξονα της παθολογίας. Ύπουλη κυρά. Σε αναγκάζει να κουβαλάς βάρος που δεν είναι δικό σου, θολώνει τα νερά και προκαλεί σύγχυση ορίων ανάμεσα στους άλλους και εσένα. Πολλές φορές μας λένε «Εσύ μου το έκανες αυτό» ενώ είναι οι ίδιοι που το προκάλεσαν με έναν υπόγειο και ασυνείδητο τρόπο.

Τρίτη παγίδα είναι η χρήση. Αυτό δημιουργείται ανάμεσα στους ανθρώπους όταν θέλουν ΚΑΤΙ από εσένα και όχι ΕΣΕΝΑ. Η χρήση δεν είναι ψυχοφθόρα όταν είναι συνειδητή. Χρήση κάνουμε όλοι όταν έχουμε υδραυλικό για επισκευές, δάσκαλο για εκπαίδευση κτλ. Αυτή είναι υγιής χρήση επειδή είναι συμφωνημένη εκατέρωθεν. Στις προσωπικές σχέσεις ωστόσο, η χρήση επιφέρει φθορά, εξουθένωση και ενδοπροσωπική αποξένωση.

Τέλος, η εγκατάλειψη είναι όταν αποχωρείς απροειδοποίητα, βίαια και χωρίς εξηγήσεις. Θεωρείται οδυνηρό και ανάρμοστο καθώς ματώνει τον άλλον αφήνοντας τον με ένα κενό και μάλιστα χωρίς βοήθεια να το αναπληρώσει. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να λαμβάνουν εξηγήσεις ακόμη και όταν προτιθέμεθα να αποχωρήσουμε διότι έτσι θα μπορέσουν να πονέσουν υγιώς και εν τέλει να επουλώσουν τις πληγές τους. Η βαθιά κατανόηση του εαυτού μας είναι ο κλειδοκράτορας.