ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ

Το κολοκάσι ή taro και η ιστορία του

To κολοκάσι ή taro είναι φυτό το οποίο καλλιεργείται κυρίως για τους εδώδιμους βολβούς του και ευδοκιμεί σε περιοχές με τροπικό κλίμα. Πιστεύεται, ότι είναι από τις πρώτες ποικιλίες καλλιεργήσιμων φυτών στην ιστορία της ανθρωπότητας. Πατρίδα του πιθανολογείται ότι είναι η Μαλαισία.

Στην Κύπρο, το κολοκάσι ήταν γνωστό και χρησιμοποιείτο στη γαστρονομία από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Υπάρχουν αναφορές οι οποίες χρονολογούνται περίπου στα 1191 μ.Χ., όπου το συναντάμε ως έδεσμα σε δείπνο για τον εορτασμό του γάμου του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου στο κάστρο Λεμεσού, στην Κύπρο.

Η Λάπηθος παρήγαγε τα καλύτερα από άποψη ποιότητας κυπριακά κολοκάσια, αλλά και η Πάφος. Σημαντικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις με κολοκάσι υπήρχαν στον Άγιο Ανδρόνικο Καρπασίας και στο Συριανοχώρι μέχρι και το 1974. Σήμερα καλλιεργείται κυρίως στην επαρχία της Αμμοχώστου και περισσότερο στο χωριό Σωτήρα.

Θεωρείται τροφή υγιεινή, πολύ θρεπτική και θωρακίζει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι πλούσιο σε πρωτεϊνες και υδατάνθρακες, αποτελεί καλή πηγή βιταμινών A και C και επίσης περιέχει φυτικές ίνες και αμινοξέα. Έχει επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή προκαλεί μικρότερη αύξηση των επιπέδων σακχάρου αίματος, γεγονός που το καθιστά αυτόματα ως τροφή που βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη. Η κατανάλωσή του όμως πρέπει να γίνεται προσεκτικά, γιατί τα φύλλα και οι βολβοί του φυτού περιέχουν οξαλικό ασβέστιο, μια ουσία η οποία συμβάλλει στη δημιουργία πετρών στα νεφρά. Με σωστό μαγείρεμα όμως, η εν λόγω ουσία εξουδετερώνεται και αν θέλετε να είστε απόλυτα σίγουροι για την ασφαλή του κατανάλωση, η παραμονή των βολβών στο νερό για μια νύχτα πριν το μαγείρεμα είναι μια πολύ καλή λύση.

Λόγω της μορφής των φύλλων του έχει και καλλωπιστική χρήση. Ευδοκιμεί σε αφθονία στην Κύπρο και χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην κυπριακή κουζίνα. Τρώγεται συνήθως ψητό, βραστό ή γιαχνί και ταιριάζει πολύ με χοιρινό ή βοδινό κρέας αλλά και με ψάρια. Μαγειρεύεται ως κυρίως πιάτο, αλλά και μόνο του ως συνοδευτικό. Καλό θα είναι να αποφύγετε το πλύσιμό του πριν το μαγειρέψετε, γιατί μετά στο ψήσιμο κολλάει και λιώνει. Αν όμως πρέπει οπωσδήποτε να πλυθεί, στεγνώστε το καλά με μια πετσέτα.

Μια από τις πιο δημοφιλείς συνταγές στην Κύπρο είναι το:

“Κολοκάσι γιαχνιστό με κουπέπια ή χοιρινό”

Υλικά

1 κιλό χοιρινό κομμένο σε μπουκιές,  200 ml ελαιόλαδο, 2 κολοκάσια καθαρισμένα, 100 ml χυμό τομάτας

Χυμό από 1 λεμόνι

Για τα κουπέπια:

1 κρεμμύδι, 2 τομάτες, ½ κιλό χοιρινό κιμά, 2 κουταλιές δυόσμο ψιλοκομμένο, 2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 πρέζα κανέλα, Φύλλα αμπελιού ζεματισμένα, Αλάτι, Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 Εκτέλεση

 Σε ένα ξύλο κοπής μπήγετε κάθετα στο κολοκάσι ένα κοφτερό μαχαίρι, ένα πόντο βάθος περίπου και μετά το γυρίζετε. Θα δείτε ότι σπάει.

Τοποθετείτε μία μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.

Τηγανίζετε το χοιρινό καλά από όλες τις πλευρές και προσθέστε αλάτι και πιπέρι.

Προσθέτετε το κολοκάσι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά.

Προσθέστε το χυμό τομάτας και νερό, μέχρι ένα δάχτυλο κάτω από το κρέας, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το χοιρινό να σιγοβράσει για 30 λεπτά.

Όση ώρα μαγειρεύετε το χοιρινό, ετοιμάζετε τα κουπέπια τοποθετώντας σε ένα μικρό multi το κρεμμύδι και τις δύο τομάτες, τα χτυπάτε μέχρι να πολτοποιηθούν και τα τοποθετείτε σε ένα μπολ. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τρίφτη.

Προσθέστε στο χυμό τον χοιρινό κιμά, το δυόσμο, τον μαϊντανό, την κανέλα, αλάτι και φρέσκο-τριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά.

Τοποθετείτε ένα κουταλάκι από την γέμιση στα ζεματισμένα αμπελόφυλλα, τυλίγετε και τοποθετείτε τα κουπέπια πάνω στο χοιρινό, το ένα κολλητά στο άλλο για να μην ανοίξουν.

Χαμηλώνετε πάρα πολύ την φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε τα κουπέπια μαζί με το χοιρινό να σιγοβράσουν για άλλη 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα πιάτο ανάποδα μέσα στην κατσαρόλα για να πιέζει τα κουπέπια να μην ανοίξουν.

Όταν το χοιρινό και τα κουπέπια είναι έτοιμα, προσθέτετε το χυμό λεμονιού, ανακινείτε προσεχτικά την κατσαρόλα και σερβίρετε σε μεγάλα ατομικά πιάτα το χοιρινό με το κολοκάσι και από πάνω 3-4 κουπέπια.

 Δεύτερη Συνταγή

Υλικά:

1 ½ κιλό Κολοκάσι, ½ δέσμη Σέλινο, Φρέσκο δυόσμο, 3 κρεμμύδια μέτρια- Ψιλοκομμένα, 3 ντομάτες ψημένες

Λίγο ελαιόλαδο, Αλάτι, πιπέρι, λεμόνι, Κύμινο Προαιρετικά

 Εκτέλεση

 Καθαρίζουμε το κολοκάσι από τη φλούδα. Το κόβουμε σε κομμάτια περίπου 5 εκ. Βυθίζετε το μαχαίρι στη σάρκα κάθετα και μετά το γυρίζετε. Θα δείτε ότι σπάει.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο να ζεματήσει και ρίχνουμε το κρεμμύδι. Αφού ξανθύνει, ρίχνουμε τη ντομάτα σε κομματάκια.

Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σέλινο, το δυόσμο, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι.

Προσθέτουμε λίγο νερό και τα αφήνουμε για 10’ να ψηθούν όλα τα υλικά.

Μετά, προσθέτουμε και το κολοκάσι. Προσθέτουμε λίγο νερό για να είναι όλα καλά καλυμμένα.

Τ’ αφήνουμε να σιγοψηθεί σε χαμηλή φωτιά. Θα μελώσει η σάλτσα και το κολοκάσι θα μαλακώσει πολύ.

Αφού τελειώσει, προσθέτουμε το χυμό από ένα λεμόνι

 ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ