Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα και το δεύτερο μεγαλύτερο (μετά την Κύπρο) της ανατολικής Μεσογείου.
Η προέλευση της λέξης Κρήτη δεν έχει καθορισθεί με βεβαιότητα. Υπάρχουν διάφορες αντικρουόμενες ετυμολογίες, κατά τις οποίες μία από τις Εσπερίδες ονομαζόταν Κρήτη. Επίσης, ο Κρης, γιος του Δία και της νύμφης Ίδας θεωρείται να έχει δώσει το όνομα του στην Κρήτη, ειδικά αφού το υψηλότερο βουνό του νησιού φέρει το όνομα της μητέρας του.
Φοινικόδασος
Παραλία Ορθή Άμμος
Η Κρήτη, σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα, κατοικείται ήδη από την Παλαιολιθική εποχή, ενώ παρουσιάζει συνεχή ανθρώπινη παρουσία τα τελευταία 10 χιλιάδες χρόνια. Αν και ο Μινωικός πολιτισμός αναπτύχθηκε κυρίως στο Κρητικό και Αιγαιοπελαγίτικο έδαφος, η Κρήτη εμφανίζει ξεχωριστή θέση στην ελληνική μυθολογία και πρωταγωνιστεί στον ελληνικό πολιτισμό από τις απαρχές του.
Ο Δίας, ο πατέρας Θεών και ανθρώπων, κατά την αρχαία ελληνική μυθολογία, γεννήθηκε στο Δικταίο Άντρο. Αφού απήγαγε την Ευρώπη από τις ακτές της Φοινίκης, στο σημερινό Λίβανο, κατέφυγαν στην Κρήτη, όπου και συνευρέθησαν. Ο μύθος τοποθετεί την πράξη κάτω από τον αειθαλή πλάτανο της Γόρτυνος, αρχαίας πρωτεύουσας του νησιού, αλλά και ολόκληρης της Κυρηναϊκής κατά το απόγειο της ακμής της επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το δένδρο της Γόρτυνος διατηρείται ως τις μέρες μας ως ένας από τους ελάχιστους διασωθέντες αειθαλείς πλατάνους. Η Ευρώπη γέννησε τρεις γιους, τους Μίνωα, Ραδάμανθυ και Σαρπηδόνα. Ο βασιλιάς Μίνωας, αφού υπέταξε το νησί, παντρεύτηκε τη μάγισσα Πασιφάη, αδελφή της Καλυψώς και της Κίρκης, ομηρικών ηρωίδων της Οδύσσειας. Αφιέρωσε ναό στον Ποσειδώνα, θεό της θάλασσας, θυσιάζοντας προς τιμή του έναν πελώριο λευκό ταύρο. Το ζώο, προσφορά από τον Ποσειδώνα στο Μίνωα για να το θυσιάσει προς τιμή του, ήταν τόσο όμορφο, που ο Μίνωας αποφάσισε να το αντικαταστήσει και να θυσιάσει έναν υποδεέστερο ταύρο στη θέση του. Το μένος του Ποσειδώνα για την ιερόσυλη απόφαση του Μίνωα, τον οδήγησε στο να καταραστεί την Πασιφάη να ερωτευθεί σφοδρά τον ταύρο. Εκείνη για να ικανοποιήσει τον πόθο της, κρύφθηκε μέσα στο ξύλινο ειδώλιο αγελάδας, που κατασκεύασε ο αρχιτέκτονας Δαίδαλος και συνευρέθηκε με το ζώο. Ο καρπός της πράξης, μισός άνθρωπος και μισός ταύρος, ήταν το μυθικό τέρας Μινώταυρος, το οποίο αμέσως μετά τη γέννησή του φυλακίσθηκε στον Λαβύρινθο, που κατασκεύασε ο Δαίδαλος.
Ο Μίνωας με την Πασιφάη απέκτησαν τέσσερεις γιούς, τον Ανδρόγεω το Δευκαλίωνα, το Γλαύκο και τον Κατρέα και τέσσερις κόρες, την Ακάλλη την Αριάδνη, τη Φαίδρα και την Ξενοδίκη.
Ο Ανδρόγεως, είχε μεταβεί στην Αθήνα για να λάβει μέρος στα Παναθήναια. Είχε κατορθώσει να νικήσει σε όλα τα αθλήματα, προκαλώντας έτσι το φθόνο των Αθηναίων. Οι αθηναίοι για να τον απαλλαγούν, τον έστειλαν να εξοντώσει τον ταύρο της Κρήτης, όπου και σκοτώθηκε, ενώ μια άλλη εκδοχή, λέει ότι οι Αθηναίοι τον έστειλαν σε θανάσιμη ενέδρα.
Όταν ο Μίνωας πληροφορήθηκε το χαμό του γιου του εκστράτευσε εναντίον της Αθήνας προκειμένου να εκδικηθεί τον άδικο θάνατό του.
Η πόλη της Αθήνας νικήθηκε και υποχρεώθηκε να στέλνει κάθε χρόνο 10 νέους και 10 νέες για να τρέφεται ο Μινώταυρος. Αργότερα, εξολοθρεύτηκε από τον Αθηναίο πρίγκιπα Θησέα, απαλλάσσοντας την Αθήνα από το βάρβαρο θεσμό.
Από τη Μάχη της Κρήτης όπου πήραν μέρος και οι Κρητικιές.
Οι Κρητικοί αναγκάστηκαν να πολεμούν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους σε όλη, σχεδόν, την μακραίωνη ιστορία τους. Πολλά έθνη εισέβαλλαν στο νησί και το κατέκτησαν: Ρωμαίοι, Ενετοί, Άραβες, Τούρκοι και Γερμανοί. Δεν ήταν λίγες οι αιματοβαμμένες επαναστάσεις με χιλιάδες νεκρούς. Οι Κρητικοί έγιναν ικανοί πολεμιστές και σαν τέτοιοι έμαθαν να ζουν για το σήμερα, χωρίς να προγραμματίζουν για το αύριο.
Τελικά όπου κι αν βρεθείτε στην Κρήτη, θα ξεναγηθείτε σε μινωικά παλάτια που χτίστηκαν πριν από τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια, θα περπατήσετε σε ρωμαϊκά πλακόστρωτα, θα θαυμάσετε βυζαντινούς ναούς, θα εξερευνήσετε βενετσιάνικα και τούρκικα φρούρια, όπου όλα αυτά συνθέτουν ένα μοναδικό μωσαϊκό με την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης, του νησιού με τον αρχαιότερο ευρωπαϊκό πολιτισμό