Η Νέδα ήταν νύμφη της Αρκαδίας κόρη του Ωκεανού
Όπως αναφέρει ο μύθος, όταν η Ρέα γέννησε το Δία, για να τον προστατέψει από τον άνδρα της Κρόνο, τον έδωσε στη νύμφη Νέδα, η οποία ήταν η θεότητα των νερών και μαζί με τις νύμφες Θεισόα και Αγνώ, ανάθρεψαν το Δία.
Επειδή εκείνη την εποχή η Αρκαδία ήταν άνυδρη κι η Ρέα δεν έβρισκε νερό, χτύπησε με ένα ραβδί τη γη και έτσι δημιουργήθηκε το ποτάμι που ονομάστηκε Νέδα από τη νύμφη, το οποίο μαζί με το ποτάμι Έρκυνα στη Λειβαδιά είναι τα μόνα ποτάμια με γυναικείο όνομα.
Το φαράγγι της Νέδας, το οποίο διασχίζει ο ομώνυμος ποταμός, είναι από τις πιο όμορφες διαδρομές, ένα τοπίο μαγευτικό και απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το φαράγγι γίνεται προσπελάσιμο, ενώ στη διαδρομή θα δεις ελαιώνες, συκιές, πλατάνια, αγριοβελανιδιές και πουρνάρια. Συνολικά υπάρχουν τρεις καταρράκτες που καταλήγουν σε μικρές κολυμπήθρες. Ο μεγαλύτερος καταρράκτης βρίσκεται κοντά στην Φιγαλεία και έχει ύψος περίπου 50 μέτρα.
Το πιο συναρπαστικό όμως κομμάτι της διαδρομής, είναι το σημείο στο οποίο ο ποταμός εισέρχεται σε μια σπηλιά, το Στόμιο, μήκους 100μ. και το φαράγγι σιγά σιγά στενεύει. Μια μεγάλη σπηλιά μοναδικής ομορφιάς, απ’ όπου περνούν τα νερά του ποταμού, μέχρι να καταλήξουν στον παραπόταμο Πάμισσο, στην περιοχή Λεμονιά. Η θερμοκρασία είναι χαμηλή εξαιτίας των πηγών, που τα νερά τους τρέχουν από τον ουρανό της σήραγγας.
Εδώ αν θέλεις να συνεχίσεις πρέπει να πάρεις τη μεγάλη απόφαση, είτε προχωράς μέσα στη σήραγγα η οποία είναι σκοτεινή, δεν υπάρχει φως αλλά κάποιες ηλιαχτίδες και πολλές-πολλές νυκτερίδες και αγριοπεριστέρια, ή με σχοινί ανεβαίνεις προς τους καταρράκτες.
Πριν την είσοδο του Στομίου δεξιά και αριστερά υψώνονται κατάφυτοι λόφοι και βουνά παραφυάδες του Λυκείου, των Νομίων και του Κωτίλου, ενώ 30 περίπου πηγές και κεφαλάρια αναβλύζουν και εμπλουτίζουν το ποτάμι με κρυστάλλινα νερά, οι οποίοι τότε έδιναν κίνηση σε αρκετούς νερόμυλους, που βρίσκονται ακόμη και σήμερα ερειπωμένοι στις όχθες της Νέδας. Το βάδισμα στην κοίτη είναι επώδυνο και επικίνδυνο από την ολισθηρότητα των βρύων πάνω στις πέτρες, το εκτεταμένο πυκνό σύδεντρο και την έλλειψη μονοπατιού, ενώ σε αρκετά σημεία είναι αναγκαία και η κολύμβηση αφού στο ποτάμι έχουν σχηματιστεί βαθιές λίμνες.
Κάθε χρόνο τον Αύγουστο, τοπικοί φορείς και φυσιολατρικοί όμιλοι οργανώνουν διήμερη πεζοπορία στην κοίτη της Νέδας. Ξεκινούν από τις πηγές της, στην Πέτρα, συνεχίζουν στο Κακαλέτρι και τη Μαρίνα, φτάνουν στα Πλατάνια και από εκεί στο Στόμιο, αφού περάσουν από τη χαράδρα της Φιγαλίας και ολοκληρώσουν την πεζοπορία φτάνοντας στις εκβολές, μετά από διαδρομή 15 χλμ.