Η Ιστορία μας

Κουμανταρία – “Το κρασί που έγινε αιτία πολέμου”

     Η Κουμανταρία κατά την αρχαιότητα ήταν γνωστή ως Νάμα. Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος όταν κατέλαβε την Κύπρο το 1191, παντρεύτηκε την όμορφη Βερεγγάρια και γιόρτασε τη νίκη και χαρά του, με το γλυκό κρασί Νάμα. Οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη και οι Ναΐτες Ιπποτών, που ήρθαν στην Κύπρο από την Ιερουσαλήμ το 1192, μετά την αγορά της Κύπρου από τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο εγκατέστησαν την κυρίαρχη τους μονάδα, στη νότια πλευρά του νησιού στο Κολόσσι, κοντά στη Λεμεσό και ήταν γνωστή ως η “La Grande Commanderie”. Το γλυκό κρασί Νάμα παραγόταν κυρίως στην περιοχή της Μεγάλης Κουμανταρίας (Grande Commanderie) και έτσι το αρχαιότερο κρασί στον κόσμο, έγινε γνωστό ως «Κουμανταρία».

     Από διάφορες ιστορικές αναφορές, είναι επιβεβαιωμένο, ότι η Κύπρος παράγει κρασί για περισσότερο από 4.000 χρόνια. Οι αρχαίοι, λάτρεις της φύσης και της ομορφιάς, διάλεξαν την Κύπρο, σαν κέντρο λατρείας της Αφροδίτης, θεάς της γονιμότητας και του έρωτα, καθώς και του Διόνυσου, Θεού του κρασιού.

     Η τεχνολογία παραγωγής της κουμανταρίας περιγράφεται από τον Ησίοδο 28 αιώνες πριν, στο βιβλίο του «Έργα και ημέρες». Μεταξύ άλλων λέει:

 “… Όταν ξυπνάω νιώθω να σφαγιάσω ή να σβήσω τη δίψα μου πίνοντας Κυπριακό κρασί … “

     Ο μεγάλος τραγικός συγγραφέας Ευριπίδης, διαλέγει τις πλαγιές του Ολύμπου στην Κύπρο, για κατοικία των Μουσών, των Χάριτων και του Βάκχου, που είναι πάντα έτοιμοι για κάθε γιορτή και χαρούμενο γλέντι.

   Στην κουμανταρία αναφέρονται ο γεωγράφος Στράβωνας, ο φυσιολόγος Πλίνιος, ο Άγιος Γρηγόριος, ο Απόνιος, ενώ το γλυκό νέκταρ, προσφέρθηκε στο Δία, από το Γανυμήδη. Ο Όμηρος το αποκαλούσε «γλυκό κρασί της Κύπρου» και ο χρόνος παραγωγής του τοποθετείται κοντά στο 6500 π.Χ., αφού οι αναλύσεις που έγιναν σε υπολείμματα κεραμικών αγγείων στην πόλη Ερήμη, στη Λεμεσό, έδειξαν πως φιλοξενούσαν γλυκό κρασί.

     Όταν ο Θεοβάλδος Β’ της Καμπανίας, ήταν 4ος κόμης του Μπλουά και Κόμης της Καμπανίας, επέστρεφε από τις Σταυροφορίες, επισκέφτηκε στην Κύπρο την ξαδέλφη του, Αλίκη, Βασίλισσα της Κύπρου. Έμεινε έκθαμβος από το ωραίο κρασί, τους Αμπελώνες και τα τριαντάφυλλα της Κύπρου. Η Αλίκη σαν δώρο του πρόσφερε να φυτέψει τριαντάφυλλα και ρόδα. Τα φύτεψε στην περιοχή της Μάρνης και από αυτά τα αμπέλια άρχισε η παραγωγή της Σαμπάνιας.

     Ακόμα, η Κύπρος προμήθευε τα καλύτερα κρασιά, στα διάσημα και πολυτελή συμπόσια τα οποία ο Σαίξπηρ έχει αποθανατίσει

             “Το κρασί που έγινε αιτία πολέμου”, λέγεται ότι Σουλτάνος της Τουρκίας ο Σελίμ ο Β’, ο οποίος αγαπούσε πολύ το κρασί, κατέλαβε την Κύπρο το 1571 για δύο βασικά λόγους. Τα γεράκια της και το κρασί της. Έλεγε χαρακτηριστικά ότι “σ’ αυτό το νησί υπάρχει ένας θησαυρός που μόνο ο βασιλιάς των βασιλέων αξίζει να κατέχει”.

Η Κουμανταρία αποτελεί το «σπίτι» του αρχαιότερου κρασιού που παράχθηκε στον κόσμο, σύμφωνα με το βιβλίο Guinness.